Vesti

Grčka ojačava turističke veze sa Srbijom

Grčka

Grčki parlament ratifikovao je u četvrtak sporazum sa Srbijom kojim će obe zemlje sarađivati na polju turizma. Srpska strana je ovaj sporazum, zaključen 2017. godine, ratifikovala još 2018. godine.

Govoreći u parlamentu, grčki ministar turizma Hari Teoharis pozdravio je ratifikaciju sporazuma i podvukao da Grčka beleži visok rast srpskih turista, posebno u poslednje dve godine.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

“U ovom kontekstu, smatrali smo da je važno da se nastavi sa novim sporazumom između Grčke i Srbije, posebno u turističkom sektoru, koji uvek ima za cilj dalje jačanje grčkog turizma kao dominantne industrije na Balkanu i u južnoj Evropi”, rekao je ministar.

Pozivajući se na zvanične podatke, Teoharis je rekao da je Grčka 2019. godine dočekala preko milion srpskih turista, koji su tokom boravka u zemlji potrošili oko 356 miliona evra.

PROČITAJ:  Mecovo: Grad brkatih muškaraca

Prema novom sporazumu, Grčka i Srbija će ojačati saradnju povećanja turističkih poseta između dve zemlje, podstaći organizaciju upoznavanja i putovanja turističkih agenata i novinara, zajednički raditi na promociji posebnih oblika turizma građanima obe zemlje, sa naglaskom na kulturni turizam, agroturizam, seoski turizam, gastronomiju i vinski turizam, wellness turizam, banjski turizam i versko-hodočasnički turizam.

Grčka, Santorini
Joj, kada se otvore granice

Kroz sporazum, Grčka nacionalna turistička organizacija učestvovaće na sajmovima turizma i drugim promotivnim događajima koji se održavaju u Srbiji. Isto se odnosi i na Nacionalnu turističku organizaciju Srbije koja učestvuje na sličnim događajima u Grčkoj.

Štaviše, obe strane će podsticati i omogućavati ulaganja grčkih i srpskih privrednika, kao i poslovna partnerstva u turističkim sektorima dve zemlje.

PROČITAJ:  Grčka više ne testira na granici, a drugi proglasili Srbiju za epidemiološki nestabilnu zemlju

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Grčke o saradnji u oblasti turizma, sačinjen 13. jula 2017. godine u Solunu, u originalu na srpskom, grčkom i engleskom jeziku, a Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Grčke o saradnji u oblasti turizma, ratifikovan je od Republike Srbije i objavljen u Službenom glasniku 27.9.2018. godine.

Međutim, u trenutku pisanja ovog teksta, turistima iz Srbije nije dozvoljen ulazak u Grčku zbog pandemiološke situacije uzrokovane korona virusom.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

komentara

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.