Vesti

Grčka ojačava turističke veze sa Srbijom

Grčka

Grčki parlament ratifikovao je u četvrtak sporazum sa Srbijom kojim će obe zemlje sarađivati na polju turizma. Srpska strana je ovaj sporazum, zaključen 2017. godine, ratifikovala još 2018. godine.

Govoreći u parlamentu, grčki ministar turizma Hari Teoharis pozdravio je ratifikaciju sporazuma i podvukao da Grčka beleži visok rast srpskih turista, posebno u poslednje dve godine.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

„U ovom kontekstu, smatrali smo da je važno da se nastavi sa novim sporazumom između Grčke i Srbije, posebno u turističkom sektoru, koji uvek ima za cilj dalje jačanje grčkog turizma kao dominantne industrije na Balkanu i u južnoj Evropi“, rekao je ministar.

Pozivajući se na zvanične podatke, Teoharis je rekao da je Grčka 2019. godine dočekala preko milion srpskih turista, koji su tokom boravka u zemlji potrošili oko 356 miliona evra.

PROČITAJ:  Mecovo: Grad brkatih muškaraca

Prema novom sporazumu, Grčka i Srbija će ojačati saradnju povećanja turističkih poseta između dve zemlje, podstaći organizaciju upoznavanja i putovanja turističkih agenata i novinara, zajednički raditi na promociji posebnih oblika turizma građanima obe zemlje, sa naglaskom na kulturni turizam, agroturizam, seoski turizam, gastronomiju i vinski turizam, wellness turizam, banjski turizam i versko-hodočasnički turizam.

Grčka, Santorini
Joj, kada se otvore granice

Kroz sporazum, Grčka nacionalna turistička organizacija učestvovaće na sajmovima turizma i drugim promotivnim događajima koji se održavaju u Srbiji. Isto se odnosi i na Nacionalnu turističku organizaciju Srbije koja učestvuje na sličnim događajima u Grčkoj.

Štaviše, obe strane će podsticati i omogućavati ulaganja grčkih i srpskih privrednika, kao i poslovna partnerstva u turističkim sektorima dve zemlje.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Grčke o saradnji u oblasti turizma, sačinjen 13. jula 2017. godine u Solunu, u originalu na srpskom, grčkom i engleskom jeziku, a Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Grčke o saradnji u oblasti turizma, ratifikovan je od Republike Srbije i objavljen u Službenom glasniku 27.9.2018. godine.

Međutim, u trenutku pisanja ovog teksta, turistima iz Srbije nije dozvoljen ulazak u Grčku zbog pandemiološke situacije uzrokovane korona virusom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lola

Kako ? Tako sto nas nepusta u zemlju ,dok je istovremeno nagurala sve zarazene iz EU??? Ovde se radi o politici ,a ne o zdravlju! Tuga i sramota za navodne prijatelje,bracu i bla, bla sta bec!!??

Javor

malakas. govnari.