Vesti

Turizam evropskih država je u buli

Francuska najposećenija zemlja na svetu

Koliko su putovanja i turizam bitni za mnoge države govori i podatak o značajnom umanjenju prihoda evropskih država zbog pandemije virusa korone, odnosno zbog nemogućnosti i nezainteresovanosti za putovanja tokom viroznih vremena.

Za neke države, pogotovo morske destinacije, jasno je da su gubici veliki jer na more se nije ove godine išlo u obimu u kome je to bilo pre „nove normalnosti“. Jasno je da Grčka, Hrvatska, Albanija i Crna Gora imaju ogromne gubitke zbog nedostatka turista, kao uostalom i Španija i Italija.

Za države koje zavise od turizma ovo su ogromni gubici. Međutim, ovako stoje države u kojima je turizam bitna stavka u BDP-u, ali daleko od toga da mahom žive od njega.

PROČITAJ:  Berlin pomaže tehno klubove da ne propadnu zbog pandemije

Nemački turizam u buli

Nedostatak stranih gostiju pogodio je i turizam Nemačke. Prema procenama Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC) prihodi od turizma su se smanjili za 82 odsto, a to je preneseno u novac 38 milijardi evra. Kada se dalje razloži, to znači da je gubitak 104,1 milion evra dnevno, odnosno 729 miliona evra nedeljno.

Da zlo bude veće, ovi podaci su pretpostavljeni gubitak i to pre odluke Nemačke da uvede 14-dnevni karantin za državljane onih zemalja u kojima je pandemiološka situacija loša.

PROČITAJ:  Turizam Grčke i Italije u velikim gubicima

Gledano kroz radna mesta, u Nemačkoj je u prošloj godini bilo zaposleno 5,7 miliona ljudi u sektoru turizma, što je 12,5 odsto ukupne radne snage. Turizam Nemačke je u slavna vremena, koja su bila pre samo nekoliko meseci, doprinosio sa 8 odsto u ukupnom BDP-u, odnosno 310,9 milijardi evra.

Berlinska katedrala
Berlinska katedrala je prazna, ne zbog nedostatka vernika već zbog nedostatka turista

Francuski turizam u još većoj buli

Francuska, zemlja koja je u vrhu evropskog turizma, zbog pandemije Covid-19 izgubiće koju desetinu milijardi više od Nemačke. Prema prognozama, gubitak francuskog turizma u novcu iznosiće 48 milijardi evra, što je deset milijardi viši gubitak od nemačkog.

Pad broja turista iz inostranstva je procentualno isti kao u Nemačkoj i iznosi 82 odsto. Međutim, gubitak u novcu je daleko veći i iznosi 131,2 miliona evra dnevno, odnosno 918 miliona evra nedeljno.

PROČITAJ:  Air Serbia povezala letovima Beograd i Hamburg

Velika Britanija u nešto manjoj buli, ali je u buli

Velika Britanija, koja je izuzetno pogođena pandemijom, a čijim građanima su mnogi zatvorili granice, izgubiće 22 milijarde funti, odnosno skoro 25 milijardi evra.

Nacionalna galerija London
Glavni ulaz u Nacionalnu galeriju u Londonu, nekada se čekao red za ulaz jer je bio najposećeniji muzej u Evropi (skoro). Autor: Diego Delso / Wikipedia

U ovoj ostrvskoj državi zabeležen je pad trošenja stranih gostiju od 78 odsto, što je gubitak od 68 miliona evra dnevno, odnosno 473 miliona evra nedeljno.

Problem je što je u Velikoj Britaniji 11 odsto ukupne radne snage zaposleno u oblasti turizma, a BDP-u ove države turizam i putovanja su donosili 225 milijardi evra godišnje prema podacima od prošle godine.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Oporavak evropskog turizma je u – buli

Evropska putnička komisija (ETC) je prošlog meseca saopštila da se evropski turizam sporo oporavlja, uprkos ukidanju ograničenja putovanja za članice, a kada će krenuti oporavak i vraćanje na stranu to niko sa sigurnošću ne može reći. Verovatno kada prođe panedmija korone ili vakcina protiv Covid-19 uđe u širu upotrebu. Do tada šta je – tu je.

Podsećamo, prema ranijim predviđanjima, srpski turizam izgubiće milijardu evra, a za prvih sedam meseci 2020. godine broj stranih turista opao je za 70 odsto.

Koliki će biti gubici u evropskom, ali i srpskom turizmu, znaće se na kraju godine, a to je – ko bi rekao – za manje od četiri meseca.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare