Vesti

Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Rodos ostrvo Grčka

Grčka vlada se sprema da pokrene zakonske promene i eventualno oporezuje oko 145.000 smeštaja u Grčkoj i poveća PDV na turističke usluge.

Povećanje kratkoročnih zakupnina smeštaja u Grčkoj, uz prihode države skoro desetostruko u periodu od četiri godine i trenutni prikupljeni porez od 530 miliona evra, navodi grčku vladu da preduzima dalje intervencije u cilju nesmetanog rada sektora i izbegavanja problema koji nastaju na tržištu dugoročog zakupa.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Izvori kažu da intervencije treba da počnu od nule, pri čemu vlada predlaže odvajanje pojedinaca od kompanija, kako bi se odvojili upravnici imovine od vlasnika koji imaju jednu ili dve nekretnine.

Istovremeno, u saradnji sa lokalnim vlastima, vlada želi da utvrdi maksimalan broj dana tokom kojih se imovina može godišnje dati na raspolaganje za kratkoročni zakup. U ovom slučaju, zakonodavni okvir postoji, ali nikada nije doneta relevantna uredba koja postavlja vremenska ograničenja i ograničenja u pogledu broja kuća koje svaki vlasnik može dati na raspolaganje za kratkoročni zakup.

Što se tiče upravnika nekretnina i velikih kompanija koje poseduju zgrade sa više smeštajnih jednica, trebalo bi da se pretvore u pravna lica i dobiju posebnu operativnu oznaku. Za ove slučajeve, vlada razmatra uvođenje boravišne takse i PDV-a, kao što se trenutno odnosi na hotele.

Danas su vlasnici koji iznajmljuju nekretnine u Grčkoj preko platformi tipa Airbnb oslobođeni PDV-a, ali će od 2025. godine biti nametnut panevropski PDV na kratkoročne zakupe.

PROČITAJ:  Tvrđava Burci u gradu Nafplio otvorena je za posetioce

Napominje se da je PDV na turističke pakete određen u iznosu od 6% (zadržana je snižena stopa odlučena tokom pandemije), dok je cena smeštaja za hotele i turistički smeštaj od 0,50 do 4 evra u zavisnosti od tipa smeštaja.

Podsećamo, Grčka i njene poreske vlasti dali su raok do 28. februara svima da prijave smeštaj koji iznajmljuju preko platformi, nakon čega su usledile kazne i poreske kontrole.

Konačno, biće utvrđena naknada kojom će se finansirati smeštaj državnih službenika tamo gde ne mogu da nađu stambeni prostor uz pristupačnu kiriju.

Grčki ugostitelji traže smanjenje PDV-a

Grčka turistička konfederacija (SETE) nedavno je ponovila svoj poziv na jedinstvenu naplatu PDV-a od 11 odsto na sve usluge u vezi sa turizmom i transportom kako bi se osigurala konkurentska prednost grčkog turističkog sektora.

SETE je ranije ove godine razgovarao o smanjenju PDV-a sa premijerom Kirijakosom Micotakisom.

PROČITAJ:  Stenice su postale ogroman problem u evropskim hotelima

Paraskis je u pratnji članova odbora SETE-a izneo predlog ministru, a takođe je pozvao na unapređen i ažuriran zakonski okvir koji će regulisati delatnost kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja u Grčkoj koja bi bila „u korist svih uključenih strana“. Druga pitanja o kojima se razgovaralo uključivala su korišćenje obale i uslove rada.

Komentarišući ovo pitanje bivši predsednik SETE Andreas Andreadis rekao je preko svog naloga na Tviteru da „u Španiji i Portugalu PDV na smeštaj i hranu iznosi 10 odsto. U Turskoj na 8 odsto. U Grčkoj 13 odsto (14,5 odsto na sveobuhvatne proizvode). Potreba za približavanjem konkurenciji je logična i očigledna“.

Smanjenje PDV-a je stalni zahtev grčkih ugostitelja. PDV na ugostiteljske i turističke usluge u Grčkoj je četvrti po visini u EU.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Izvor: ekathimerini.com / gtp / Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare