Vesti

Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Gruzija

Broj posetilaca zaštićenih područja Gruzije za 10 meseci 2023. godine, premašio je isti period 2022. godine za 19 odsto, pri čemu je Gruzija u zaštićena područja ugostila 1.015.024 posetilaca.

Agencija za zaštićena područja saopštila je da je u odnosu na prošlu godinu broj stranih posetilaca povećan za 29 odsto. U procentima 58 odsto (589.841 posetilaca) posetilaca zaštićenih područja Gruzije u 2023. bili su državljani drugih zemalja ili strani turisti.

PROČITAJ:  Održivi turizam i prepreke za rast

U 2023. godini Gruzija beleži najviše poseta parkovima prirode kao što su kanjon Martvili, Prometejeva pećina, Nacionalni park Mtirala, Sataflija i kanjon Tsalka.

Ističe se da je u 2019. zabeležen rekordan broj posetilaca zaštićenih područja Gruzije. Za 10 meseci tekuće godine podaci za 2019. godine dostignuti su za 90 odsto.

„Agencija za zaštićena područja aktivno nastavlja razvoj ekoturizma u zemlji. Ove godine će u razna zaštićena područja za razvoj ekoturizma biti uloženo do 22,5 miliona GEL. U 15 zaštićenih područja izvode se radovi na sanaciji i uređenju planinarskih staza u dužini do 1.200 kilometara i prateće turističko-rekreativne infrastrukture kako bi putovanje u zaštićena područja bilo udobnije i bezbednije“, saopšteno je iz gruzijske Agencije za zaštićena područja.

Gruzija, odbrambena kula, Svaneti, Mestija
Gruzija, odbrambena kula, Svaneti, Mestija, Foto: Uroš Nedeljković

Porast broja turista u Gruziji

U drugom kvartalu 2023. godine broj dolazaka međunarodnih nerezidentnih putnika u teritorija Gruzije iznosila je 1,7 miliona, što je za 57,4 odsto više u odnosu na podatke iz isti period 2022. godine. Najviše prihoda, 46,4 odsto, ostvarili su putnici iz starosne grupe 31-50 godina.

Broj poseta stranih posetilaca od navedenog broja iznosi 1,5 miliona, što je za 58,7 odsto više u odnosu na podatke iz istog perioda 2022. godine.

PROČITAJ:  Kako je Gruzija doživela turistički bum sa više turista nego stanovnika

Izvor: Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare