Vesti

Italija odlaže reformu privatnih plaža prkoseći pravilima EU

Sicilija

Italijanski parlament izglasao je odlaganje reforme sistema koncesija za privatne plaže pod mandatom EU, čime je vlada premijerke Meloni došla u sukob sa zvaničnim Briselom.

Vlasnici koncesija za privatne plaže u Italiji dobili su razlog za slavlje prošle nedelje, nakon što je italijanski parlament usvojio zakon kojim se dozvole produžavaju najmanje do kraja 2024. godine, piše TheLocal.it.

PROČITAJ:  Kako se Italija bori sa previše turista

Koncesije, koje su automatski obnavaljene od 1992. godine, trebalo je da isteknu 31. decembra 2023. – ali prema dekretu „Milleproroghe“ koji je donji dom odobrio u petak, reforma će biti odložena za godinu dana.

Uredbom je predviđeno i dalje produženje do kraja 2025. godine za opštine koje imaju poteškoća u sprovođenju tenderskog procesa zbog sporova ili nedostatka kadrova i zasutavlja sve tendera do 27. jula.

Ovaj potez je u suprotnosti sa direktivom EU da se italijanska odmarališta na plaži objave na tenderu kako bi se dovela fer konkurencija u sektor za koji se smatra da je zarobljen u tajnosti i korupciji. Sličan problem sa slobodnim pristupom plažama postoji i u Grčkoj.

Dozvole za upravljanje unosnim privatnim odmaralištima na plaži, koja zauzimaju oko 50 odsto italijanske obale duge 8.000 km, često ostaju u istoj porodici i prenose se sa generacije na generaciju uz mali ili nikakav nadzor – otvarajući vrata poreske prevare i, ponekad, kriminalne aktivnosti.

Odluka vlade Meloni nije bila neočekivana; pre dolaska na vlast, njena stranka Braća Italije (Fratelli d’Italia) dosledno je glasala protiv primene pravila EU, a tokom svoje izborne kampanje prošle godine kritikovala je one koji su hteli da guraju konkurenciju malim preduzećima.

Mateo Salvini, Melonijev koalicioni partner i zamenik premijera, takođe se dugo udvarao menadžerima odmarališta, a protivljenje njegove stranke direktivi dovodi ga u sukob sa prethodnom koalicionom vladom koju je predvodio Mario Dragi.

Vlada premijerke Meloni branila je svoj izbor rekavši da joj je potrebno više vremena da mapira sve dostupne koncesije za plaže i odluči kako bi direktivu trebalo primeniti.

Fabricio Likordari, predsednik udruženja za plaže „Assobalneari Italia“, rekao je novinarima da vlada štiti italijanske kompanije i da je ponosan na njih što se „ne podvrgnu diktatu Brisela koji je Italiji dobro poznat“.

PROČITAJ:  Šta turisti ne smeju u Italiji

Međutim, italijanski predsednik Serđo Matarela, bio je veoma kritičan prema tom potezu, rekavši da je njime Italija prekršila propise EU.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare