Vesti

Jednodnevna vinjeta za Austriju uvodi se od 1. januara

Austrija

Jednodnevna vinjeta za Austriju uvodi se za sve auto-puteve i brze puteve, za sada samo u digitalnom obliku. Cena nekih vinjeta je poskupela, a najveća prednost je kupovina vinjete online.

Austrija je uvela novu vrstu vinjente za plaćanje putarine u Austriji. Redi se o vinjeti za jedan dan koja košta 8,60 evra. Trenutno je samo u digitalnom obliku, a od sledeće godine biće dostupna i kao nalepnica koja treba da se zalepi za vetrobransko staklo.

PROČITAJ:  Trajekt za Tasos: Cena, red vožnje i karte

Cena i poskupljenje vinjete u Austriji

Cena desetodnevne vinjete u Austriji od 1. januara 2024. godine biće 11,50 evra, što je značajno poskupljenje u odnosu na cenu austrijske vinjete koja trenutno košta 9,90 evra. Ovo je ipak značajno jeftiniji način plaćanja putarine u odnosu na sistem i cene putarina u Srbiji.

Cena dvomesečne vinjete za Austriju koštaće 28,90 evra od 1. januara 2024. godine, što je pojeftinjenje za 10 evrocenti u odnosu na trenutnih 29,00 evra.

Cena godišnje austrijke vinjete od 1. januara 2024. godine ostaje nepromenjena.

PROČITAJ:  Srpski TAG uređaj uskoro za putarinu u Hrvatskoj i BiH

Elektronska vinjeta za Austriju

Značajna novost je da Austrija uvodi i eletronske vinjete, odnosno digitalne koje više nije potrebno kao nalepnicu fizički leptiti za vetrobransko staklo.

Drugim rečima, od 22. novembra ove godine registarski broj automobila za koji je kupljena vinjeta biće zabeležen u bazi u centralnom sistemu dok će provera posedovanja vinjete biti automartski obrađivana.

Kupovina vinjete za Austriju online

Vinjeta za Austriju može se kupiti online na adresi asfinag.at, što je mnogo lakše i brže nego dosadašnji način kupovine vinjete u kućici prilikom ulaska u Austriju.

Predsnost elektronske vinjete je što je vlasnik vinjete korisnik vozila. Ukoliko ste kupili vinjetu, a menjate automobil u toku važenja vinjete, možete je preneti na drugo vozilo i registraciju.

PROČITAJ:  Proširene naplatne stanice Požarevac, Smederevo i Obrenovac

Međutim, prenošenje vinjete na vozilo sa drugim registarskim oznakama košta 18 evra.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare