Vesti

Jermeniju posetilo više od 1,66 miliona turista u 2022. godini

Hram Garni u Jermeniji

Više od 1,66 miliona turista posetilo je Jermeniju u 2022. godini. Međutim, okolnosti pod kojima je taj broj dostignut, udvostručivši se u odnosu na 2021, druga je stvar.

PROČITAJ:  Jermenija, put u zemlju na balkonu Evrope

Ovo je izjavio Mekhak Apresian, predsednik Jermenske turističke federacije, na konferenciji za novinare u četvrtak.

On je objasnio da samo mali deo od navedenog otpada na organizovani turizam, jer se uglavnom radi o individualnom turizmu. Prema njegovim rečima, za razvoj organizovanog turizma treba sprovoditi odgovarajuću poresku politiku, a važno je odrediti i broj turista koji može da obezbedi održiv rast i razvoj turističkog sektora Jermenije.

Apresjan je primetio da su 2022. godine većinu poseta Jermeniji ostvarili ruski turisti i to posebno kroz dva talasa poseta.

„Prvi talas bio je u februaru-martu 2021. godine kada je ukrajinska kriza tek počela. Drugi talas je bio zbog vojne mobilizacije najavljene u Rusiji. Ta dva talasa su imala oko 100-120 hiljada poseta Jermeniji“, primetio je Apresian.

Hor Virap, manastir koji u prevodu znači "duboka rupa", sa koga se pruža pogled na Ararat. Foto: Uroš Nedeljković
Hor Virap, manastir koji u prevodu znači „duboka rupa“, sa koga se pruža pogled na Ararat. Foto: Uroš Nedeljković

On je podsetio da je jermenska vlada postavila za cilj da do 2026. godine udvostruči broj poseta Jermeniji i dostigne broj od 2,5 miliona ljudi godišnje, izrazivši mišljenje da bi se već ove godine taj broj mogao približiti broju iz 2019. godine kada je Jermeniju posetilo 1,9 miliona turista, kao i da se broj od 2,5 miliona turista lako može dostignuti u naredne dve godine.

PROČITAJ:  Gruzija: Vize, devize i dobrodošli u Jermeniju (3/3)

Apresjan je, međutim, izrazio uverenje da ponovno otvaranje granice sa Turskom i deblokada komunikacija mogu predstavljati ozbiljnu pretnju Jermeniji ako ova ne bude spremna za to.

Jermenija je država sa bogatim i drevnim kulturno-istorijskim nasleđem. Kraljevina Jermenija je bila prva država na svetu koja je hrišćanstvo proglasila službenom nacionalnom religijom 301. godine. Jermensko izvorno ime za državu Jermeniju je Hajastan.

Izvor: News.am, naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.