Vesti

Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu

Persepolis Persia Iran

Sledeći ministarski sastanak Foruma drevnih civilizacija biće održan u Teheranu 1402. godine (sledeća iranska kalendarska godina koja počinje 21. marta), rekao je iranski ministar Ezatolah Zargami u obraćanju na arheološkoj konferenciji.

PROČITAJ:  Broj stranih turista u Iranu povećao se za 50 odsto

Forum će okupiti ministre i predstavnike Irana, Grčke, Kine, Bolivije, Egipta, Iraka, Italije i Perua, uz dodatak Jermenije, koje se smatraju kolevkama drevnih civilizacija.

Forum drevnih civilizacija ima za cilj da promoviše međunarodnu razmenu, ojača multilateralnu saradnju, zaštiti kulturnu raznolikost i svetsku kulturu, podrži nasleđe i napredak civilizacije i probudi vitalnost mudrosti drevne civilizacije kako bi ponudio rešenje za pitanja sa kojima se suočava moderno društvo.

Na inicijativu ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, u Atini je 23-24. aprila 2017. godine sazvana prva Ministarska konferencija sa ciljem uspostavljanja Foruma drevnih civilizacija (ACForum) između zemalja sa antičkim kulturnim nasleđem. Učestvovale su sledeće džave: Egipat, Italija, Irak, Iran (na nivou ministarstva), Kina (koju predstavljaju ministar i zamenik ministra kulture), Peru (ministar kulture), Bolivija (zamenik ministra spoljnih poslova). Indija i Meksiko su prvobitno pozvani, a predstavljale su ih lokalne ambasade.

Podsećamo, u okviru saradnje drevnih civilizacija pri Univerzitetu u Atini otvoren je Centar kineskih i grčkih drevnih civilizacija.

Termin civilizacija u suštini opisuje razvojnu fazu u kojoj ljudi mogu da žive u miru u grupama. Najranija bezbedna i naseljena naselja koja su služila kao osnova za kasnije države, nacije i carstva se posebno nazivaju „drevnim civilizacijama.“

Sokrat i Konfucije
Sokrat i Konfucije na atinskoj agori, foto: Uroš Nedeljković

Drevna istorija počela je pronalaskom pisma oko 3100. godine pre nove ere, a obuhvatala je više od 35 vekova. Iako je čovečanstvo postojalo pre pisane reči, pisanje je omogućilo da se sačuvaju istorijski zapisi.

Uz pisane zapise i uklesane natpise, rad arheologa je primarni izvor znanja o starim narodima. Većina značajnih arheoloških otkrića nastalo je u protekla dva veka.

PROČITAJ:  Ilegalni arheolozi u Srbiji: Divlji kopači istorije

Izvor: TehranTimes

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare