Vesti

Justinijana Prima dobija centar za posetioce

Justinijana Prima je prestala da postoji početkom 7. veka kada su je uništili Avari i Sloveni, foto: Breza07 / Wikimedia

Opština Lebane raspisala je tender za gradnju Centra za posetioce u okviru arheološkog lokaliteta Caričin grad odnosno lokaliteta Justinijana Prima.

Tender koji obuhvata građevinske radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, elektroinstalacije i mašinske instalacije, spoljno uređenje, zaštitu od požara i gradnja parkinga, vredan je 166,5 miliona dinara, prenosi eKapija.

Na ovom lokalitetu iz 6. veka, kako je i ranije najavljeno, planira se rekonstrukcija postojećeg vizitorskog centra Teodora, gradnja amfiteatra i velikog parkinga.

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije, u planu su, između ostalog, staklene fasade, i fasade od prirodnog lomljenog kamena, krovni prekrivač sa šljunkom i sedumom, rušenje stare i postavljanje nove terase ispred postojećeg objekta vizitorskog centra, kafe, infopult, konferencijska sala, izložbena sala, interaktivni sto sa object recognition funkcijom, zona virtuelne realnosti sa VR naočarima.

Od spoljnog uređenja, pored gradnje amfiteatra planirano je i ozelenjavanje površina i gradnja fontane, kao i izgradnja parkinga.

Tender je otvoren do 5. juna.

Justinijana Prima Caričin grad
Justinijana Prima Caričin grad

Justinijana Prima odnosno Caričin grad je ranovizantijski grad iz 6. veka i arheološki lokalitet koji je klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

PROČITAJ:  Caričin grad - Justinijana Prima: Grad koji je živeo samo 80 godina

Nalazi se u opštini Lebane i bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je vizantijski car Justinijan u znak zahvalnosti svom rodnom kraju. Caričin grad osvojen je i poharan od Avara i Slovena.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miroslav Jovanović

Izuzetno nalazište, nadam se da će dobiti status kao Felix Romuliana i da će ga posećivati mnogo ljudi jer tzo definitivno zaslužuje