Saveti za putovanja

Kada treba kupovati avionske karte da biste uštedeli i šta vam je neophodno za to

Pasoš

Pošto ste previše puta do sad odustali od nekog putovanja zbog previsoke cene avionske karte, osim podatka da do mnogih destinacija možete da stignete i drugim vidovima prevoza, značiće vam i informacija da postoji više (legalnih) načina da se dođe do najpovoljnije avio karte do željenog odredišta, odnosno kada treba kupovati avionske karte.

Prema rečima Džefa Klija, izvršnog direktora CheapAir-a, američke onlajn turističke agencije, najvažnije pravilo je i ono najočiglednije, a to je da ne čekate do poslednjeg trenutka, jer se, barem kada su avio karte u pitanju, vrlo retko dešava da se čekanje isplati i da ćete ovom metodom proći najjeftinije.

S druge strane, kartu ne treba kupiti ni dve godine unapred. Pa kada onda, pitate se vi. Pa polako, neće taj avion još. Elem, dobri ljudi zaposleni u pomenutoj turističkoj agenciji su se malo bavili matematikom i detektovali pravi trenutak za kupovinu avionske karte. Analizirajući više od 917 miliona tarifa ne bi li odredili kog dana je cena avio karte najniža, otkrili su da one ostaju iste između 320. i 106. dana pre puta, dok počinju da padaju 105. dana.

Koliko dana pred let kupiti avionsku kartu?

Iako ste vi upravo čvrsto rešili da svoje bukiranje avionske karte odradite baš tada, oni tvrde da treba sačekati još malo. Shvatite to kao udaranje čežnje aviokompaniji. Zašto? Zato što ćete uštedeti još više novca ako rezervišete kartu tačno 70 dana pred put.

Aerodrom
Uštedećete više novca ako rezervišete kartu tačno 70 dana pred put. Ili pet meseci pred put – zavisi kojoj turističkoj agenciji više verujete

Drugim rečima, uz ovaj trik možete da uštedite čak 48% od cene karte. Ono što se dešava posle tog datuma jeste da cene avionskih karata ponovo počinju da rastu, pa ukoliko želite da išta uštedite ni ne pomišljajte na rezervaciju kada ostane manje od 20 dana do vašeg puta.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine

S tim se jedna druga onlajn turistička agencija ne bi sasvim složila, budući da je njeno istraživanje pokazalo da je najpogodnije vreme za kupovinu jeftine avionske karte između dve i tri nedelje pred put, doduše, za putovanja u svojoj zemlji, što vi verovatno nećete raditi.

Odložen ili otkazan vam je let?
AirHelp+ 300X50

Kojim danima su najjefitije avio-karte?

Kada je reč o internacionalnim putovanjima, njihovi saveti se takođe slabo slažu sa onim što preporučuje CheapAir-a, pa vam tako Skyscanner predlaže da karte za njih kupujete pet do šest meseci unapred.

Još jedna stvar: generalno, najjeftiniji mesec za pazarenje avionskih karti je januar, a nakon njega i februar i avgust.

Aerodrom, prtljag
Najjeftiniji mesec za pazarenje avionskih karti je januar, a nakon njega i februar i avgust

Oni metodičniji među vama pitaće da li je svejedno kada – tačno u toku tog određenog perioda rezervišete kartu? To je jako dobro pitanje, iz prostog razloga što nije svejedno. Tom temom se takođe bavio Skyscanner, čiji je istraživanje pokazalo da kupovinu avionskih karti treba obavljati utorkom ili nedeljom, ali i da će vam za one najjeftinije biti potreban alarm.

Osim kako bi odredio koji je najbolji dan u nedelji u kom kupovina avionske karte treba da se dogodi, ovaj putnički sajt nedavno je pročešljao istoriju letova i kako bi otkrio koje je najbolje doba dana za to. Odgovor je 5 sati. Da, ujutru.

Sudeći prema podacima koje su pregledali, najveće šanse da prilikom bukiranja uštedite su u pet sati ujutru, mada Skyscanner nije definisao vremensku zonu. S druge strane, bukiranje karte između 19h i 22h treba izbegavati u širokom luku.

Dakle, kao što smo rekli, rešenje je da navijete alarm i kupite avionsku kartu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare