Boravak u prirodi

Kampovi u Hrvatskoj sve popularniji

Kampovi, kampovanje, šator, more

Kampovi u Hrvatskoj su od početka 2023. godine do kraja juna ostvarili rast od 7% u broju noćenja u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno čak 22% više u odnosu na 2019. godinu.

Hrvatski sektor kampovanja, s 833 kampova prihvatnog kapaciteta većeg od 255 hiljada gostiju koji ostvaruje čak 24% svih noćenja turista u Hrvatskoj, u dosadašnjoj je sezoni ostvario odlične rezultate. Od početka godine do kraja juna broj noćenja u kampovima porastao je za 7% u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno čak 22% u odnosu na 2019. godinu.

Sadašnje stanje rezervacija daje razloge za optimizam za preostali deo godine te se očekuje da će usprkos značajnom povećanju troškova poslovanja, rast prihoda nadmašiti fizičke pokazatelje – dolaske i noćenja. U razdoblju do kraja juna u hrvatske kampove najviše je gostiju došlo iz Nemačke, s ostvarenih 2,25 miliona noćenja i porastom u odnosu na prethodnu godinu od čak 6%, Slede kamperi iz Slovenije s rastom od +4%, Austrije s +6%, Poljske s rastom od 25% i kamperi iz Holandije s rastom od +13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Poslovni.hr.

PROČITAJ:  Oprema za kampovanje: Bez ovih stvari ne krećite na kamping

Tokom proteklih desetak godina hrvatski sektor kampovanja etablirao se kao jedan od najkvalitetnijih u Evropi koji konstantno inovira, ulaže u kvalitet i prilagođava se potrebama modernih gostiju. I ove su godine nastavljene su velike investicije u sadržaje te povećanje kvaliteta smeštajnih objekata kao i u zeleno i održivo poslovanje. Na taj se način dodatno učvršćuje visoki kvalitet, a već sada čak 44% od ukupnog “broja kreveta” nalazi se u kampovima s 4 zvezdice a konstantno raste i udeo kapaciteta u 5 zvezdica. Hrvatski kampovi su, po oceni nemačkog ADAC-a, ispred svih na Mediteranu, a ukupno su u Evropi na drugom mestu, odmah iza Holandije.

„U proteklih nekoliko godina pogođenih pandemijom i energetskom krizom gosti su se uveliko okrenuli kampovanju kao izabranom godišnjem odmoru. Takođe, kampovanje je još uvek ostalo vezano uz kontekst auto putovanja, pa su kampovi širom Evrope na jednom opštem talasu popularnosti. Hrvatska se zbog svog kvaliteta smeštaja i atraktivnih prirodnih pozicija smestila u sam vrh evropske ponude. Investicije kojima stalno podižemo kvalitet jamac su da ćemo na tom vrhu i ostati jer gosti pre svega nagrađuju kvalitet, stalne inovacije i unapređenje usluge“, poručio je direktor Kamping udruženja Hrvatske, Adriano Palman.

PROČITAJ:  Privatno ostrvo kao statusni simbol

Problem sa kamperima

Međutim, iako svetski trendovi u turizmu pokazuju da nove generacije turista žele aktivan odmor i veliki deo njih se odlučuje za putovanje kamperom, čija je popularnost naglo porasla tokom pandemije, mnogi su problemi sa „kućama na točkovima“ u Hrvatskoj.

Zbog visokih cena hrvatskih kampova mnogi putnici kamperom odlučuju prespavati na lokalnim parkinzima, što je u Hrvatskoj zabranjeno, te ovakve turiste očekuje kazna. Ali i tu ima problema.

„Mi ga upozorimo, videćemo ćemo onda njegovu reakciju, ako vidimo da ne reaguje, možemo mu izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne puno jače nego naše“, kaže za HRT Zdenko Ivanac, voditelj i organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Kamper kombi
Dajte pare kamperi

Zajedno s turističkim inspektorima, neretko i u saradnji s policijom, komunalni redari će i ovog leta pokušavati održati red. Iz inspektorata veruju da će im to i uspeti, jer je zajednica kampera veoma dobro povezana preko društvenih mreža, pa ova mesta više neće biti na glasu da se na njima može danima besplatno letovati.

PROČITAJ:  Život u kamperu: Možda je kombi skučen, ali sloboda je bezgranična

„Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampovanje na pojedinim lokacijama. Komunalno redarstvo je na usluzi građanima i izlazi na svaki poziv, a za sleedeću turističku sezonu, ukoliko ovo ne bude dovoljno – razmišljamo o tome da zabranimo prolaz kamperima u određenim delovima grada“, kaže pročelnik za komunalne delatnosti i zaštitu okoline Robertino Dujela.

Kamping postaje glamping

Izgleda da je u Hrvatskoj odzvonilo kampovanju i da sve postaje glampovanje, odnosno glamping, što je zapravo potpuno u suprotnosti s kampovanjem i slobodi koju nudi. Tako, mnogo je investirano u hrvatske kampove, a prema pisanju portala Poslovni.hr jedan kamp na ostrvu Pagu biće prvi takav objekat s pet zvezdica na ostrvu, ali ujedno i prvi u Hrvatskoj koji će gostima nuditi kamp-parcele s privatnim bazenima.

Takođe u zadarskoj regiji, jedan od najnagrađivanijih kampova pripremio je dvospratni kompleks na 4 hektara koji će postati novi centar zabave i uključivaće i inovativni naučni park, gde će se najmlađi moći zabavljati uz zagonetne eksperimente.

PROČITAJ:  Šta je glamping i zašto morate da probate ovu vrstu kampovanja

Kampovi u Istri, u kojima se ostvaruje 50% kampovanja u Hrvatskoj, u određene kampove izavršena je investicija u smeštajne objekte, nove prostrane mobilne kućice, novi restoran i bar, recepciju te hortikulturno uređenje kampa te park za pse, a jedan kamp je uložio i novi luksuzni glamping šator s vrućim kadama.

Jedan kamp u Istri od ove godine u ponudi ima ekskluzivnih 18 premium vila s privatnim bazenom i uključenim polupansionom, dok su neki kampovi investirali u smeštajne kapacitete poput luksuznih kamp-parcela s sopstvenim tušem, roštiljem i drvenom nadstrašnicom.

Postavlja se pitanje, da li će svaki kamp postati njegova suprotnost širom sveta ili će ovakav način boravka splasnuti kako „putovanja iz osvete“ splašnjavaju u celom svetu.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Kako bilo, napištite nam vaša iskustva iz kampova u Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare