Vesti

Katarska mega investicija na crnogorskom primorju

Tivat, Crna Gora

U zaleđu uvale Pržna kod Tivta Qatari Diar izgradiće ekskluzivni turistički kompleks, vredan 270 miliona evra.

Prema pisanju portala Biznis i finansije, ova investicija je najavljena na sastanku predsednika Vlade Duška Markovića sa predstavnicima katarske kompanije, na čelu sa izvršnim direktorom Abdulom Bin Hamadom Alatijahom. Iz crnogorke vlade su saopštili da je kompanija deo katarskog državnog investicionog fonda i sa svoje tri podružnice raspoređene na tri kontinenta trenutno vodi 60 razvojnih projekata vrednosti preko 35 milijardi dolara u 24 zemlje širom sveta.

Od 2010. godine Qatari Diar su vlasnici 270.000 kvadrata zemljišta u zaleđu uvale Pržna, gde se nalazi plaža Plavi horizonti, koja se smatra jednom od najvećih turističkih atrakcija u Crnoj Gori.

https://www.instagram.com/p/BTUfdkkAsVp/?utm_source=ig_web_copy_link

U vladi napominju da je Qatari Diar naglasio svoju posvećenost realizaciji ove investicije, za koju već imaju iskazano interesovanje hotelskog lanca Four Seasons, kao operatera budućeg rizorta, dok je Marković dodao da se u Crnoj Gori trenutno realizuju razvojni projekti vredni više od četiri milijarde evra.

– Vrata su otvorena za kredibilne investitore, uz uveravanje da će ovakvi projekti uvek nailaziti na punu podršku države – zaključio je Marković.

https://www.instagram.com/p/BTTlTItDEwR/?utm_source=ig_web_copy_link

Inače, Qatari Diar je građevinska kompanija koju je 2005. osnovao Qatar Investment Authority, inače član Internacionalnog foruma suverenih fondova koji je u nekretnine na Menhetnu uložio skoro četiri milijarde dolara. QIA se takođe nalazi među najvećim finansijerima jednog od najznačajnijih projekata SAD u 21. veku CityCenterDC, koji se opisan kao Rokfeler centar modernog vremena.

 CityCenterDC
CityCenterDC, By AgnosticPreachersKid/Wikipedia

U vlasništvu Qatari Diar-a je Olimpijsko selo u kom su 2012. održane Olimpijske igre, kao i londonski Šard, najviši nenaseljeni oblakoder u Evropi.  Visoka je 310 metara, a njegova izgradnja koštala je oko 540 miliona evra. Prvih 28 spratova namenjeno je poslovnim prostorima, tri zauzimaju restorani, na 19 se nalaze hotelske sobe, na 12 stanovi, a na samom vrhu je osmatračnica.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare