Vesti

Pravila za putnike vozom u EU: Kad voz zakasni dva sata – voze se besplatno

Pruga

Evropski parlament odobrio je izmenu važećeg zakonodavstva kojom će se unaprediti prava putnika koji koriste železnicu Evropske unije, a njom su predviđene veće kompenzacije za izmenu reda vožnje i bolji uslovi korišćenja za putnike sa ograničenom mobilnošću.

Odobrenim amandmanima uvešće se povećanje novčane nadoknade za kašnjenje vozova koje je duže od sat vremena, sa 25 na 50 odsto cene karte. Putnici koji budu na svoj voz čekali više od 60 minuta imaće pravo na naknadu štete, zadržavajući pravo da nastave svoje putovanje vozom ili budu preusmereni.

U slučaju da voz kasni sat i po vremena, putnicima će ubuduće biti isplaćivana naknada u iznosu od 75 odsto cene karte, a ako na vožnju budu čekali više od dva sata – moći će da je nastave za džabe, jer će im biti vraćen sav novac koji su za nju dali.

Voz, pruga
U slučaju da voz kasni sat i po vremena, putnicima će ubuduće biti isplaćivana naknada u iznosu od 75 odsto cene karte, a ako na vožnju budu čekali više od dva sata – moći će da je nastave za džabe

Kako bi osigurali da putnici ne budu prepušteni sami sebi u slučaju propuštanja voza, insistiralo se na tome da oni koji do željene destinacije presedaju i oni koji putuju direktno imaju podjednaka prava na informacije, pomoć i naknadu štete.

PROČITAJ:  Zemlje u Evropi koje morate videti iz voza

Takođe, odbijeni su svi predlozi da prevoznici čiji voz kasni budu oslobođeni obaveze da putnicima nadoknade štetu kada voz kasni zbog „vanrednih okolnosti“.

Prema slovu novih amandmana putnici sa invaliditetom imaće pravo na besplatnu pomoć na svim većim železničkim stanicama, i to bez obaveze da prethodno najave svoj dolazak. Kada je reč o manjim stanicama, zakonskim izmenama je skraćen rok blagovremene najave putnika sa ograničenom mobilnošću kojima imaju pravo na punu nadoknadu štete u slučaju da njihova pomagala budu izgubljena ili oštećena.

PROČITAJ:  Voz Subotica - Segedin uvršten u nova iskustva časopisa Interrail

Novim odredbama predviđeno je i pravo putnika da u voz unesu svoj bicikl, bez obzira da li je u pitanju brzi voz, dugo putovanje, međunarodna ili lokalna linija, što takođe podrazumeva da operateri u svojim vozovima moraju i da obezbede mesto za dvotočkaše svojih putnika.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare