Po belom svetu Vesti

Kazahstan usvojio Boratovu krilaticu „Very Nice!“ za promociju turizima

Nur Sultan glavni je grad Kazahstana od 1997. godine. Do ovog vremena grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a tada ga je predsednik Nursultan Nazarbajev proglasio za novu prestonicu umesto grada Almati. U martu 2019, doneta je odluka o preimenovanju Astane u Nur Sultan, po Nursultanu Nazarbajevu. Za Srđana Šajnovića ovaj grad je apsolutni besmisao. Foto: Алексей Тараканов / Wikimedia, Flickr

Film o Boratu, hit-komedija Saše Barona Koena iz 2006. godine predstavila je državu Kazahstan u najgorem mogućem svetlu i to kao mizoginu, antisemitsku, korumpiranu i šta sve ne. Sam Borat kao lik je karikatura Kazaha i u to vreme je država Kazahstan zvanično reagovala protiv ove vrste ismevanja.

Štaviše, portparol kazaške vlade, Roman Vasilenko, bio je primoran da zvanično porekne da su Kazaci pili fermentisani konjski urin! Inače, prvi film o Boratu nije snimljen u Kazahstanu (delovi koji se odnose na Kazahstan) već u jednom rumunskom selu, a Borat ne priča kazaški već uglavnom hebrejski. S tim u vezi, Borat nije ni kazaško ime, ali – svejedno se radi o parodiji.

Kazahstan stavljen na turističku mapu sveta

Stvari su se počele menjati nakon što su kazaški zvaničnici primetili da je ne baš sjajan prikaz Kazahstana u filmu zapravo povećao turizam u ovoj azijskoj zemlji, te su rešili da uskoče u voz i sintagma „ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se“ je doslovce primenjena.

Tako je Turistička organizacija Kazahstana počela da koristi jednu od Boratovih krilatica iz novog filma o Boratu za promociju sopstvene države, a to je „Very Nice!“ (Veoma lepo). Iako je indikativno da su se producenti filma i turistička organizacija Kazahstana „dogovorili“ o zajedničkom nastupu u obostranu korist, za sada o tome nema više informacija.

PROČITAJ:  Bizarna mesta u koja su ljudi putovali: Besmisleni turizam

Kazahstan: Very nice!

Nova kampanja pokrenuta je u nedelju u obliku četiri reklame od 12 sekundi koja prikazuje turiste koji posećuju mesta u Kazahstanu i izgovaraju frazu „Very Nice!“

U spotovima niko ne imitira Borata, naravno, već su predstavljeni obični turisti koji su oduševljeni lepotama Kazahstana.

Kairat Sadvakasov, zamenik predsednika turističke organizacije kazahstana, izjavio je da da je lepota Boratove krilatice u tome što „nudi savršen opis ogromnog turističkog potencijala Kazahstana na kratak, nezaboravan način“.

Kazahstan
Kazaška priroda je veoma lepa

„Kazahstanska priroda je veoma lepa; njegova hrana je vrlo lepa; i njeni ljudi, uprkos Boratovim šalama koje navode na suprotan utisak, jedni su od najfinijih na svetu. Želeli bismo da svi dođu da iskuse Kazahstan za sebe tako što će posetiti našu zemlju 2021. godine i kasnije, kako bi mogli da vide da je Boratova domovina lepša nego što su možda čuli.“

PROČITAJ:  Šimbulak u Ginisovoj knjizi rekorda kao najviša noćna ski staza

Pogledajte jedan od spotova za kampanju „Kazahstan: Very Nice!“

YouTube player

I najavu za Borat 2

YouTube player

Podsećamo, jedan od sagovornika Daljine.rs, Srđan Šajnović, ocenio je glavni grad Kazahstana, nekadašnju Astanu, a danas NurSultan, kao jedno od najbizarnijih mesta koje je ikada posetio, rekavši: „Naime, grad je preimenovan i danas nosi ime dugogodišnjeg predsjednika ove zemlje – Nursultan. Iako ne sporim da je to lijepa ideja i da bi bilo fino da recimo Crna Gora preimenuje Budvu u Milo, ovaj grad, iako ogroman zaista nikakav utisak na mene nije ostavio. Prepun je velikih i bijelih džamija, spektakularnih, monumentalnih građevina sa svjetlećim krovovima, piramida i drugih građevinskih čuda, ali tu nikakav trag duha nisam primijetio. Imao sam utisak da u tom gradu smještenom nasred beskrajne ravnice niko osim službenika državnih institucija i ne živi. Astana djeluje kao neka vještačka, u tren oka izgrađena prestonica u kojoj se još uvijek nije razvio duh grada“.

Naslovna fotografija: Алексей Тараканов / Wikimedia, Flickr

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare