Vesti

Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Kina

Kina dozvoliti ulazak bez viza za građane pet evropskih zemalja i Malezije, jer pokušava da podstakne više poseta zbog posla i turizma.

Od 1. decembra 2023. godine, državljanima Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije i Malezije biće dozvoljeno da uđu u Kinu do 15 dana bez vize. Probni period će važiti godinu dana, odnosno do 30. novembra 2024. godine.

Cilj je „omogućiti visokokvalitetan razvoj razmene kineskog i stranog osoblja i otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu“, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na dnevnom brifingu.

PROČITAJ:  Tajland posećuje sve manje turista iz Kine uprkos bezviznom režimu

Kineske stroge mere tokom pandemije, koje su uključivale obavezne karantine za sve dolaske, obeshrabrile su mnoge ljude da posete Kinu skoro tri godine. Ograničenja su ukinuta početkom ove godine, ali međunarodna putovanja tek treba da se vrate na nivoe pre pandemije.

Kina je ranije dozvolila građanima Bruneja, Japana i Singapura da uđu bez vize, ali je to suspendovala nakon izbijanja COVID-19. U julu se nastavio ulazak bez viza za Brunej i Singapur, ali to nije učininjeno za Japan.

Prema imigracionoj statistici u prvih šest meseci 2023. godine, Kina je zabeležila 8,4 miliona ulazaka i izlazaka stranaca. Tokom 2019. godine, poslednje godine pred pandemiju, ova država zabeležila je 977 miliona stranih poseta.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona, koja je boravila u Pekingu na razgovorima, pozdravila je kinesku najavu ukidanja viza i rekla da je Francuska odlučila da zauzvrat dozvoli kineskim studentima koji steknu master diplome u Francuskoj da ostanu u zemlji još pet godina „kako bi olakšala razmenu“.

„Odlične vesti koje je tokom moje posete objavio moj kolega Vang Ji!“, izjavila je Kolona na platformi X.

kina
Kini trebaju strani turisti

Ambasadorka Nemačke u Pekingu Patriša Flor rekla je da će ta odluka olakšati putovanje u Kinu za mnoge nemačke građane u meri bez presedana. „Nadamo se da će kineska vlada primeniti danas najavljene mere za sve zemlje članice EU. To bi bilo značajno poboljšanje mobilnosti naših građana, omogućavajući dublje lične, kulturne i ekonomske odnose između Kine i EU“, objavila je na platformi X.

Privredna komora EU u Kini izrazila je nadu da će više evropskih zemalja uskoro dobiti bezvizni pristup. U saopštenju je taj potez nazvan „opipljivim i praktičnim poboljšanjem, koje će takođe povećati poslovno poverenje“.

Kineska vlada traži strane investicije kako bi pomogla u jačanju usporene ekonomije, a neki poslovni ljudi su dolazili na sajmove i sastanke, uključujući Elona Maska iz Tesle i Tima Kuka iz Epla.

Strani turisti u Kini su i dalje redak prizor u odnosu na pre pandemije.

Podsećamo, državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak u Kini do 30 dana. Za posetu Hong Kongu našim državljanima nije potrebna viza i mogu boraviti na teritoriji do 14 dana. Za posetu Makau državljanima Srbije nije potrebna viza i u njemu mogu boraviti do 90 dana u periodu od 180 dana.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Izvor: AP, Politico, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare