Vesti

Jermenija beleži porast od 48,4 odsto stranih turista

jermenija

U periodu januar-septembar 2023. godine Jermenija beleži posete od 1.839.004 strana turista, u poređenju sa 1.239.394 strana turista u istom periodu prošle godine.

Porast je iznosio 48,4 odsto, prema podacima Nacionalnog komiteta za statistiku Jermenije.

PROČITAJ:  Zorac Karer: Neverovatna istorija 7.500 godina stare jermenske opservatorije

Najviše stranih turista u Jermeniji došlo je iz Rusije – 931.695 posetilaca odnosno 50,7 odsto od ukupnog broja, potom iz Gruzije – 185.082 osobe ili 10,1 odsto i Irana – 116 062 osobe ili 6,3 odsto.

Jermeniju je 2022. posetilo ukupno 1.660.000 turista, rekao je ministar ekonomije Vahan Kerojan na parlamentarnim raspravama o izveštaju o budžetu u maju ove godine.

Kerobjan je rekao da će vlada nastaviti da unapređuje turističku infrastrukturu u Jermeniji.

Hram Garni u Jermeniji
Hram Garni u Jermeniji, foto: Uroš Nedeljković

„Prošle godine Jermeniju je posetilo milion i 660 hiljada turista. Tokom godine su uložena značajna ulaganja u infrastrukturu, a planiramo da proširimo program razvoja turističkog klastera. Približno 20 programa razvoja turističkog klastera je u izradi, koji su već odobreni u okviru srednjoročnog programa potrošnje za naredne godine“, rekao je Kerobjan tada.

PROČITAJ:  Jermenija, put u zemlju na balkonu Evrope

Mekhak Apresian, predsednik Jermenske turističke federacije objasnio da samo mali deo od turističkih poseta Jermeniji tokom 2022. godine otpada na organizovani turizam, jer se uglavnom radi o individualnom turizmu.

Kako je tada istakao, za razvoj organizovanog turizma Jermenija treba da sprovede odgovarajuću poresku politiku, a važno je odrediti i broj turista koji može da obezbedi održiv rast i razvoj turističkog sektora Jermenije.

Izvor: Armenpress, Daljine.rs; naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare