Po belom svetu Promo

Kip slobode – gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

Kip slobode

Kip slobode – simbol velikog američkog sna i demokratije Sjedinjenih Američkih Država – jedna je od onih znamenitosti koje neizostavno morate posetiti kada boravite u Njujorku. Gotovo da ne postoji turista koji se uputio u SAD da nije ostao zadivljen impozantnim spomenikom na ostrvu Liberti.

Kako je reč o jednom od najvećih simbola i turističkih atrakcija Njujorka, za Kip slobode se uvek vezuje velika posećenost.  Stoga je potrebno posetu isplanirati unapred, ako želite da zaista s uživanjem vidite i saznate više o ovoj čuvenoj statui. Istraživali smo kako da dođete do kolosalnog spomenika, koje su cene karata i šta sve možete da očekujete kada se uputite ka ostrvima Liberti i Elis. Pročitajte.

Kako doći do Kipa slobode?

Pošto se statua nalazi na ostrvu, do nje možete doći trajektom. Privatnim brodovima nije dozvoljeno da pristanu na ostrvo Liberti. Da biste imali dovoljno vremena za uživanje na ostrvima Elis i Liberti, planirajte da budete na trajektu pre 13h. Dve su stanice sa kojih možete zaploviti ka Kipu slobode – jedna se nalazi u Bateriju (južni deo Menhetna, Njujork), a druga Državnom parku Liberti (Nju Džerzi).

Cena karte je 18 dolara za odrasle, 14 dolara za starije građane, dok deca od 4 do 12 godina plaćaju 9 dolara. Deca mlađa od 3 godine mogu se voziti besplatno. Važno je znati da je Statue City Cruises jedina kompanija koja ima odobrenje Službe nacionalnih parkova da prodaje karte i obezbeđuje prevoz do Ostrva slobode i Elis. Postoje i brojne druge privatne agencije koje prodaju karte po višim cenama, ali njihovi brodovi ne pristaju na ostrva. Stoga je najpametnije napraviti rezervacije karata na zvaničnom sajtu.

Ovde možete rezervisati različite ture, te isplanirati obilazak prema svojim afinitetima i u skladu sa vremenom kojim raspolažete. Dostupan je, primera radi, četvoročasovni obilazak muzeja, zgrade postolja statue, krune, kao i ostrva Elis. U cenu ture ulaze i povratne karte za trajekt.

Kip slobode je otvoren za posetioce svakog dana od 8.30 do 16 časova, osim za Dan zahvalnosti i na Božić.

Statua slobode – korisne informacije

Poseta nacionalnom spomeniku Kip slobode i nacionalnom muzeju imigracije na ostrvu Elis sa Zidom časti, nezaboravno je iskustvo za svakog turistu. Evo nekoliko saveta kako da putovanje učinite što prijatnijim.

  • Izaberite koji deo spomenika želite da posetite (Muzej statue, postolje statue i kruna statue) i unapred kupite karte (online) kako biste obezbedili ulazak i posetu. 
  • Preporučuje se da dođete otprilike pola sata pre rezervisanog termina plovidbe (vreme na karti označava termin ulaska u objekat na proveru, a ne polazak trajekta).
  • Obucite se u skladu sa vremenskim prilikama (sandale i cipele sa otvorenim prstima se ne preporučuju, a na turi koja obuhvata obilazak ostrva Elis i Muzeja imigracije nisu ni dozvoljene). 
PROČITAJ:  Sedam svetskih čuda modernog doba

Zanimljiva istorija statue posvećene slobodi

Monumentalni spomenik, atrakcija Njujorka, Sjedinjenih država, ali i simbol nade i vere u bolju budućnost – Kip slobode zapravo nosi naziv “Sloboda osvetljava svet.” Kako je reč o poklonu koji je Francuska napravila za Sjedinjene države 1875. godine statua je dugo važila za simbol prijateljstva ova dva naroda. Umetnik koji ju je izradio bio je francuski skulptor Frederik-Ogist Bartoldi. Zanimljivo je da je za lice statue, koja predstavlja rimsku boginju slobode Libertas, kao model poslužila skulptorova majka Šarlot. Inače, Bartoldi je uradio spomenik u saradnji sa Gistavom Ajfelom, koji je bio zadužen za čelični okvir. 

Kip slobode
Kip slobode

Libertas u desnoj ruci drži baklju iznad glave, a u levoj tablicu za datumom proglašenja nezavisnosti Amerike – 4. jul. (Spomenik slobodi je zapravo bio poklon Francuske za stogodišnjicu ovog značajnog događaja). Bartoldi je statuu radio u Francuskoj, a nakon što je završena, u delovima je transportovana u SAD i sastavljena je na Ostrvu slobode. Od tada stoji na ulazu u njujoršku luku i pozdravlja milione imigranata u Sjedinjenim Državama.

Zapravo, svako ko dođe u Ameriku turista oduševljava se ovom znamenitošću. Naročito je lepa atmosfera u prazničnom periodu, kada božićni duh Njujorka opčinjava posetioce. Ako želite da sebi priuštite novogodišnje putovanje na istočnu obalu SAD, spremite se, jer će vas zadiviti impresivni Central Park i ulice Velike Jabuke. Krenite u obilazak grada od Kipa slobode, pa nastavite ka Empajer Stejt zgradi ili se provozajte preko Bruklinskog mosta. 

Doček Nove godine u Njujorku je za mnoge ostvarenje filmskog sna – spuštanje kristalne kugle na Tajms skveru, užurbana i grozničava atmosfera u “gradu koji nikad ne spava” i euforija zbog novog početka. Dovoljno inspirativno da spakujete kofere i isplanirate putovanje u SAD, zašto da ne?

Konstrukcija i dizajn Kipa slobode

Kip slobode je zapravo šuplji kolos sastavljen od tanko izlupanih bakarnih limova preko čeličnog okvira. Važno je reći da su dizajn statue i njena konstrukcija prepoznati kao jedno od najvećih tehničkih dostignuća 19. veka. Ujedno, smatra se svojevrsnim mostom između umetnosti i inženjerstva. Kolosalni kip urađen je po antičkoj tradiciji, ali sa nagoveštajem secesije. Dizajn koji se zasniva na klasičnim elementima ipak je bio izraz modernih tendencija. Ovo se najviše odnosi na unutrašnji gvozdeni okvir, koji je kao ogromna i kompleksna konstrukcija tada predstavljao predznak budućnosti u inženjerstvu, arhitekturi i umetnosti.

Veoma moćni simbolički elementi dizajna svakako su Deklaracija o nezavisnosti Sjedinjenih Država, koju statua drži u levoj ruci, kao i slomljeni okove iz kojih ona izlazi.

Kip slobode u brojkama

  • U pravom smislu te reči impozantan spomenik visok je čak 93 metra (sa postoljem), dok je baklja visoka 8,8 metara. 
  • Kip je težak čak 204 tone. 
  • Na kruni koju Libertas nosi postoji 25 prozora i sedam šiljaka, a svaki predstavlja sedam kontinenata i sedam svetskih mora.
  • Turistima su dostupne dve osmatračnice (jedna se nalazi u postolju, druga u kruni). 
  • Sve do Prvog svetskog rata bilo je moguće obići i baklju, ali je zbog oštećenja u ratu zatvorena do današnjih dana. 
  • Ikonični nacionalni spomenik posetilo je 3,14 miliona ljudi 2022. godine.

Obilazak muzeja i ostrva Elis

Na Liberti ostrvu moguće je videti Kip slobode, ali i uživati u šetnji parkom i obići druge atrakcije poput Muzeja Kipa slobode (sa prodavnicom) i Nacionalnog muzeja imigracije na ostrvu Elis. U Muzeju Kipa slobode možete se detaljno informisati o dugoj i zanimljivoj istoriji statue. Muzej se sastoji od tri galerijska prostora: The Immersive Theater, The Engagement Gallery i Inspiration Gallery.

Kip slobode muzej
Kip slobode muzej

Kada je i koliko dugo građena, na koji način je postavljena – kroz interaktivne izložbe i bogat video materijal moguće je ispratiti ceo projekat. Serija multimedijalnih displeja izaziva osećaj da ste u vajarskom studiju, gde korak po korak možete ispratiti proces konstrukcije statue od malog gipsanog modela. 

Centralno mesto u stalnoj izložbenoj postavci zauzima originalna baklja u tzv. „Galeriji baklji“. Naime, kako je 1916. godine nepopravljivo oštećena u eksploziji, baklja je zamenjena novom 1986. godine. Ova „mlađa“ verzija je izrađena od bakra i prekrivena listićima od dvadesetčetvorokaratnog zlata, tako da se preko dana od nje odbija sunčeva svetlost.

Ukoliko se uputite na Ostrvo Slobode, prava je šteta da propustite i ostrvo Elis na kom se nalazi Nacionalni muzej imigracije. Ovde možete otkriti celu istoriju statue i dramatične priče o periodu američke imigracije.

Dodatna napomena: Radno vreme Muzeja Kipa slobode podložno je promenama, u zavisnosti od perioda godine. U svakom slučaju, korisno je blagovremeno se informisati na sajtu Statue City Cruises o svim polascima trajekta i dostupnim vođenim turama.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare