Vesti

Njujork prošle godine posetilo 65 miliona turista

Njujork

Trgovinski rat koji je Tramp poveo protiv Kine nije naškodio ključnoj industriji u njegovom rodnom gradu, pa je Njujork tako prošle godine privukao 65 miliona turista, od kojih su mnogi bili Kinezi.

Istraživanja turističkih agencija pokazala su da je 2018. godine Njujork ugostio 65.2 miliona turista iz celog sveta, a prema najnovijoj statistici, broj kineskih posetilaca je u stalnom porastu.  Iako je najveći deo prihoda koje je ostvario Njujork potekao od Amerikanaca koji su u njega doputovali iz drugih krajeva SAD, broj kineskih turista je porastao sa 1.04 na 1.1, uprkos zabrinutosti da će trgovinski rat zaustaviti putovanja na relaciji između SAD i Kine.

Kina je inače druga zemlja na svetu iz koje u Njujork stiže najviše turista, i po njihovom broju nalazi se ispred Kanade i iza Britanije odakle je u njega prošle godine pristiglo milion i 1.24 miliona ljudi.

„Na osnovu onoga što trenutno možemo da vidimo, biznis sa Kinom će ostati veoma snažan“, izjavio je Fred Dikson, izvršni direktor turističke agencije NYC & Company, koja je zvanična marketinška i turistička organizacija Grada Njujorka, od kog dobija 21 milion dolara godišnje za promociju turizma i jačanje njegovog brenda u celom svetu.

Njujork
Kina je druga zemlja na svetu iz koje u Njujork stiže najviše turista

Dikson predviđa da će ove godine Njujork posetiti najmanje 67 miliona turista, pretežno zahvaljujući jubileju Stounvolske revolucije (koja važi za prvu pobunu pripadnika LGBT zajednice protiv progona seksualnih manjina) i Paradi ponosa zalazanoj za jun. Svoja očekivanja u smislu povećanog broja turista Dikson bazira i na marketinškom partnerstvu u koje je njegova agencija ušla sa Masterkardom, nazvavši ga najvećom korporativnom saradnjom koju je NYC & Company ikada imao.

Izvršna potpredsednica Masterkarda Šeril Gerin istakla je da će njena kompanija promovisati specijalne ponude u Njujorku, poput večera koje će na slavnim mestima kao što je Karnegi Hol pripremati najpoznatiji kuvari na svetu. Dve milijarde vlasnika masterkarda imaće ekskluzivan pristup godišnjim dešavanjima u gradu, uključujući Restorantsku nedelju i Nedelju Brodveja.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu
Karnegi Hol
Koncertna dvorana na Menhetnu ove godine biće i mesto na kom će kuvati najpoznatiji kuvari na svetu, By David Samuel / Wikipedia

„Masterkard ima turistička partnerstva i sa drugim gradovima, ali će ovo biti jedno od najvećih“, konstatovala je Gerinova.

Dikson se nada da će ovaj aranžman pomoći da se više poseta ostvari i u zimskom periodu, kada je turizam u Njujorku najsporiji, zbog čega će NYC & Company promovisati prvih nekoliko meseci godine kao „najbolje vreme za doći u Njujork“.

Prema godišnjoj listi najpopularnijih gradova među turistima koju redovno objavljuje Masterkard, Njujork se trenutno nalazi na šestom mestu, posle Bangkoka, Londona, Pariza, Dubaija i Singapura. Među američkih gradovima Njujork, pak, zauzima drugo mesto, dok se na pravom – verovali ili ne – nalazi Olando u koji godišnje privuče više od 70 miliona turista.

Njujork
Prošle godine gradski hoteli su prodali 37.7 miliona noćenja

Razlika je u tome što su u slučaju Orlanda u pitanju pretežno domaći turisti koji ne troše koliko strani, već četiri puta manje.

Kad je reč o novcu koji turisti ostavljaju u Njujorku, prošle godine ga je bilo u iznosu od 44 milijarde dolara. Prošle godine gradski hoteli su tako prodali 37.7 miliona noćenja, što je apsolutni rekord kojim su gradu obezbedili više od 620 miliona dolara na ime poreza.

Zato i ne čudi što u Njujorku vlada pravi bum kada je reč o izgradnji hotela: u njemu trenutno ima 119.000 soba, dok je 20.000 njih u planu ili izgradnji.

Njujork, Tajms skver
Ovakav turistički trend Njujork duguje nekadašnjem gradonačelniku Majklu Blumbergu

Ovakav turistički trend Njujork duguje nekadašnjem gradonačelniku Majklu Blumbergu koji je pre više od decenije doneo odluku da troši više novca na promociju grada. Kada je 2007. godine Njujork privukao oko 44 miliona turista, on je kao svoj naredni cilj postavio da se taj broj poveća na 50 miliona gostiju, do 2015. godine.

Kada su gradski zvaničnici preuzeli kontrolu nad NYC & Company i povećali njen budžet, turizam je zabeležio veći rast od onog koji je Blumberg projektovao, a ako se prognoze Dikona pokažu tačnim, broj turista koji su posetili Njujork će na kraju ove godine biti za 50 odsto veći nego 2007. godine.

PROČITAJ:  Najposećenije države u svetu u 2022. godini
Njujork
Očekuje se da će Njujork do kraja godine posetiti 67 miliona turista

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare