Vesti

Kovid pasoši u Evropskoj uniji očekuju se pre leta

Pasoš

Digitalni zeleni sertifikat, kolokvijalno nazvan i kovid pasoš, koji će građanima EU omogućiti da slobodno putuju tokom pandemije kovida-19, trebalo bi da bude spreman za upotrebu pre leta.

Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders rekao je evropskim poslanicima da će početkom juna početi pilot projekat za testiranje sertifikata, sa ciljem da ceo sistem počne da funkcioniše do kraja juna, piše Euractiv.

Predstavljajući predlog Evropske komisije o sertifikatima Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) 13. aprila, Rejnders je rekao da je Komisija spremna da do kraja juna završi neophodne tehničke infrastrukturne radove, objavljeno je na sajtu EP.

Rejnders je kazao da će biti poštovana pravila privatnosti i da će dokument sadržati minimum potrebnih ličnih podataka, kao i da neće biti pravljena centralizovana baza podataka na nivou EU.

Predlog Evropske komisije treba da odobre poslanici Evropskog parlamenta i države članice.

Do sada se samo 13 zemalja saglasilo o specifičnim kriterijumima za izdavanje takovog zelenog turističkog pasoša najkasnije do juna, prema saoštenju austrijskog ministarstva turizma, prenosi briselski portal EU Obzerver.

To su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija.

Članice će moći da sertifikate koriste i za druge potrebe pored turizma.

Što se tiče evroposlanika, većina njih podržava predlog Komisije, ali i dalje traže odgovore na neka ključna pitanja, od osnovnih prava do naučne validnosti sertifikata.

Evropski parlament će na sledećoj plenarnoj sednici, od 26. do 29. aprila, usvojiti poziciju za pregovore sa Savetom EU.

Digitalni zeleni sertifikat će, kako se navodi u predlogu EK, sadržati dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19, negativnom testu ili stečenom imunitetu nakon preležane bolesti, biće besplatan i dostupan u digitalnoj formi ili na papiru.

Prema predlogu EK, članice moraju da izdaju sertifikat za sve vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove (Fajzer/Biontek, Moderna, Astra Zeneka, Džonson i Džonson), a mogu da odluče da prihvate i druge vakcine koje su odobrene samo u određenoj zemlji članici.

Komisija naglašava da će ti sertifikati sprečiti diskriminaciju pojedinaca koji nisu vakcinisani, ali neki evroposlanici su i dalje skeptični kako će to funkcionisati u praksi.

Pojedini evroposlanici su na sednici Odbora istakli da testovi na korona virus moraju da budu pristupačni svim članicama kako bi bili istinska alternativa vakcinaciji.

Poslanici iz redova Zelenih su najavili amandman na predlog Komisije, naglašavajući da testiranje treba da bude besplatno za sve.

Prosečna cena testa se značajno razlikuje među zemljama članicama.

U Holandiji ili Irskoj, cena PCR testa je između 100 i 160 evra, a u Belgiji oko 50 evra.

Rejnders je međutim rekao da bi ograničavanje cene testova, ili odluka da oni moraju biti besplatni, predstavljalo ozbiljno mešanje u nadležnost država članica u oblasti javnog zdravlja.

Predlog da će sertifikati važiti dok Svetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije takođe je naišlo na kritike nekih poslanika. Nikola Prokačini iz grupe Evropski kozervativci i reformisti rekao je da „evropski instrument ne bi trebalo da bude u rukama organizacije izvan EU“.

Još jedno pitanje koje izaziva zabrinutost je da li oporavak od kovida garantuje bilo kakav imunitet.

Evropski nadzornik za zaštitu podataka Vojćeh Vjevjorovski rekao je na sednici Odbora da za to nema mnogo naučnih dokaza.

„Čak iako je sistem bezbedan po pitanju zaštite podataka, njegovo funkcionisanje ne treba da vodi stvaranju lažnih očekivanja. Ne možemo da širimo lažne bezbednosne garancije koje nisu zasnovane na čvrstom naučno dokazanom znanju“, rekao je Vjevjorovski.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare