Vesti

Kovid pasoši uskoro i u Srbiji?

Korona pasoš

Ideja o uvođenju kovid pasoša još u povoju, ali se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja. Pretpostavlja se da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

Ovo je izjavio Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić za televiziju N1 i dodao da je izvesno da će nešto što će ličiti na kovid pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino sa takvim elektronskim dokumentom moći da se putuje.

PROČITAJ:  Javni poziv za dodelu subvencija hotelima u Srbiji zbog korone

Kovid pasoši spas za turizam

Senčić je za N1 rekao da će se u tu elektronsku aplikaciju najverovatnije unositi sertifikat o vakcinaciji, negativni PCR testovi ili neka druga vrsta testova. Naglasio je da je to je jedina šansa da se turistički sektor pre svega, a onda i kolege iz avio-sektora i saobraćaja brže oporave i da se nada da ćemo nastaviti da putujemo i bavimo se svojim poslom.

Vakcina
Kovid pasoši će možda biti uslov za putovanja van granica matičnih država

Direktor Jute pretpostavlja da se aplikacija neće naplaćivati jer je to u interesu svih koji se bave turizmom, ali ne spori da će cena PCR testa od 9.000 dinara biti prepreka za deo građana da otputuje. Ipak, kaže, biće i onih koji poslovno i privatno mogu da ispune te uslove.

PROČITAJ:  Piloti poslužuju putnike u avionu zbog finansijskih posledica pandemije

“To svakako deluje kao svetlo na kraju tunela da bi se vratili da radimo posao za koji smo se školovali”, kaže Seničić.

PCR test i vakcinacija još neizvesni

Na pitanje N1 da li će evropske zemlje koje će vakcinisati većinu građana, postaviti uslove da turisti koji dolaze moraju pored negativnog PCR testa i da budu vakcinisani, Seničić ocenjuje da ima raznih spekulacija, čak i takvih da će biti prihvatane samo određene vrste vakcina.

“Protokol još uvek ne postoji i moguća je i ta vrsta ograničenja”, rekao je Seničić i podsetio da je letos jedan protokol važio za članice EU, a drugi za one koje to nisu. Dodao je da se nada da do toga neće doći i da će putovanja biti dostupna najvećem mogućem broju ljudi.

PROČITAJ:  Prioritet u avio-saobraćaju je kako da ljude vrate kućama

Podsećamo da uvođenje kovid pasoša odnosno zdravstvenih pasoša nije nova ideja već se o ovoj temi pričalo na početku pandemije virusa korone. Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) i jedan od tvoraca ruske vakcine, Kiril Dmitrijev, izjavio je da bi tzv. kovid pasoši mogli postati stvarnost već 2021. godine.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

komentara

  • Moze da se o istom trosku odmah uvede i evidencija ko jeste a ko nije clan SNS. Da se zna ko su izdajnici a ko nisu.Posto je u Srbiji trenutno stanje ako nisi za SNS, onda si izdajnik.Zivela sloboda , zivela demokratija !!!

  • Zasto bi trebao pcr test ukoliko bi se čovečanstvo vakcinisalo!!!!
    Sto se tiče kovid pasoša veoma dobra ideja na svakih 6 meseci do kraja zivota upisivaće nam vakcinacije sa kojim ce da nas truju a miliarderi pharma institucije postaće za kratko vreme multi Billioneri kojima se pruža još veća moć da vladaju nad kako oni to źargonski kazu bednim narodom,velika steta i sramota sto većina drzava u svetu igra kako moćnici sviraju

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.