Saveti za putovanja

Kratak vodič za skijanje u Bugarskoj ove zime

Bansko skijanje Bugarska

Za vreme novogodišnjih praznika ogroman broj turista hrli u znamenite evropske gradove poput Praga, Krakova, Pariza, Berlina, Beča, gde su dočeci Nove godine zaista spektakularni. Međutim, tokom čitave zime jako su popularni i poznati ski centri širom Evrope, od Švajcarske, Austrije i Italije, preko uvek rado posećene Slovenije, pa do Srbije i Bugarske. 

Svež i oštar planinski vazduh, prirodni ambijent na planinama koje zimi, prekrivene snegom, izgledaju čarobno, i adrenali koji se naglo podiže dok se spuštate niz skijaške staze – sve ovo je za mnoge turiste dovoljan razlog da za odmor uvek rado biraju planine.

Ako i vi planirate da ove zime otputujete negde na skijanje, a da to ne budu Kopaonik, Zlatibor ili Stara planina, osim u Srbiji, odlična turistička ponuda postoji i u zemljama u našem okruženju. Poslednjih godina sve veći broj turista se opredeljuje za Bugarsku, što nije iznenađujuće, jer naši istočni susedi imaju nekoliko sjajnih skijališta. 

Pred vama je kratak vodič za skijališta u Bugarskoj. Dajemo vam neke osnovne informacije koje vam mogu biti od pomoći da lakše isplanirate putovanje. Dobrodošli u Bugarsku, jedno od najpopulranijih skijaških odredišta istočne Evrope!

PROČITAJ:  Vinjeta za Bugarsku, cena i elektronska kupovina

Bansko, skijanje na padinama Pirina

Najpoznatije i najposećenije skijalište u Bugarskoj je Bansko, na jugozapadu zemlje. Udaljeno je nešto više od 150 km od Sofije i automobilom će vam biti potrebno oko 2 sata vožnje kako biste došli do njega.

Opština Bansko je smeštena na padinama planine Pirin i zbog kombinacije moderne infrastrukture i tradicionalnog šarma predstavlja pravi biser bugarskog turizma i najpopularniju zimsku destinaciju ove zemlje. Sa nadmorskom visinom od oko 930 metara i povoljnom klimom, Bansko svojim gostima nudi uživanje u zimskim sportovima od decembra do aprila. Ski sezona 2023/2024 je zvanično otvorena 16. decembra.

Bansko Bugarska skijanje
Bansko, ski-centar u Bugarskoj

Sve staze su smeštene u dva glavna ski centra opštine Bansko – Čalin Valog i Šiligarnika. Ukupna dužina ski staza je oko 75 km, što je zaista impresivan podatak. Na toj dužini nalazi se 21 staza namenjena skijašima svih nivoa koji preferiraju alpske discipline, a postoje i staze za nordijsko skijanje. Procentualno su dodro raspoređene, tako da je crnih staza oko 25%, crvenih 45% i plavih oko 30%. Čak i kada nema dovoljno prirodnog snega gotovo sve staze su opremljene sistemom za veštačko osnežavanje.

Staze opslužuju jedna gondola i 14 ski liftova i žičara, ukupne dužine oko 27 kilometara i kapaciteta od oko 22.000 skijaša na sat. Žičare i ski liftovi rade tokom cele nedelje od 8:45, kada počinje prva vožnja, pa do 16:15, kada je poslednja. Izuzetak je gondola, koja počinje sa radom 15 minuta ranije, od 8:30 i radi do 17:00 časova. 

Visina polazne stanice gondole je na tačno 1000 metara, a najviša tačka na koju se pomoću sistema žičara i ski liftova možete popeti je na 2560 metara nadmorske visine. To znači da je visinska razlika između vrha i podnožja skijališta čak 1560 metara. 

Cena jednodnevnog ski pasa u Banskom za odrasle osobe iznosi 96 leva ili oko 49 evra. Međutim, postoje popusti za višednevni ski-pas. Na primer, ako uzimate za 6 dana onda će prosečna cena po danu iznositi oko 40 evra.

Osim skijanja i drugih zimskih sportova, Bansko svojim posetiocima nudi obilje restorana, „mehana“ sa živom muzikom, noćnih klubova i drugih mesta za zabavu koja turisti rado posećuju. 

Pre desetak godina Bansko je dobilo prestižnu nagradu kao najbolji zimski turistički centar u svetu po odnosu cene i kvaliteta. I danas je kvalitet usluge usklađen sa cenama, pa ako je Bansko vaš izbor za zimovanje 2024. godine, sigurni smo da nećete pogrešiti. Prirodne lepote, razvijena infrastruktura, odličan smeštaj, dobar noćni provod i pristojne cene – sve ovo je dovoljna garancija da ćete se sa zimovanja u Banskom vratit puni utisaka. 

PROČITAJ:  Skijanje u Italiji - uvek dobra ideja za zimski odmor

Borovec, najstarije skijalište u Bugarskoj

Nešto manje skijalište, ali takođe jako poznato i popularno, ne samo u zemlji naših istočnih suseda, već i među ljubiteljima skijanja širom Evrope, je Borovec. Nalazi se na sat vremena vožnje od Sofije, oko 70km južno.

Papmorovo skijanje Bugarska
Ski-centar Pamorovo u Bugarskoj

Pre nego što se razvio u zimski centar, Borovec je bio poznat kao rezervat prirode i lovište u kome su lovili bugarski carevi. Krajem 19. veka pretvoren je u turističko odmaralište, što ga danas čini najstarijim skijalištem u Bugarskoj. Smešten na nadmorskoj visini od 1350 metara, Borovec je dobro uređeno odmaralište i ski-centar, i predstavlja idealan izbor pre svega za porodice sa decom

Skijalište Borovec je podeljeno na tri manja centra – Sitnjakovo, Jastrebac i Markužik. Ukupnom dužinom od oko 58 km obuhvaćeno je 29 staza svih nivoa težine, od zelenih za početnike, preko plavih i crvenih, pa do onih najzahtevnijih, crnih. Najniža staza počinje iz samog mesta Boroveca na 1350 metara nadmorske visine, a najviša, do koje se možete dovesti sistemom gondole, žičara i ski liftova je na 2550 metara. 

Visinska razlika od 1320 metara i lepo uređene staze, pružaju odlične uslove za sve ljubitelje zimskih sportova, kako za apsolutne početnike u skijanju i snoubordingu, tako i za profesionalce. Za one koji vole nordijsko skijanje postoji posebna staza. Omogućeno je i noćno skijanje u vremenu od 18:30 do 22:00 časa, ali samo na 10 od ukupno 29 staza. Noćno skijanje se posebno naplaćuje – za odrasle košta 55 leva ili oko 28 evra.

Inače, dnevni ski pas za odrasle je 90 leva ili oko 45 evra, a ako kupujete višednevni, cena je povoljnija  (na primer, za 6 dana, koliko turisti prosečno borave u zimskim ski centrima, cena je 500 leva ili 255 evra). Dakle, cene su slične kao na Kopaoniku, bar što se tiče ski pasa. 

Ako želite da zimujete i skijate u Borovecu, ove zime sezona zvanično traje od 15.12.2023. do 14.04.2024. godine.

PROČITAJ:  Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje

Pamporovo: sunčano skijanje na padinama južnih Rodopa 

Smešteno na padinama južnih Rodopa, u predivnom ambijentu četinarskih šuma, Pamporovo nudi nezaboravno iskustvo skijanja na stazama obasjanim suncem. Sa nadmorskom visinom od 1650 metara, Pamporovo je najviše skijalište na Balkanu.

Ovaj skijaški centar nalazi se na jugu Bugarske, udaljen od Sofije oko 230 km, a od Plovdiva svega 80 km. Klima u regionu je submediteranska sa blagim zimama i preko 240 sunčanih dana tokom godine, tako da je velika verovatnoća da ćete i vi ako se odlučite da posetite Pamporovo imati priliku da uživate u planinskom suncu bar jedan dan dok ste u ovom ski resortu.

Pamporovo najviše skijalište u Bugarskoj
Pamporovo najviše skijalište na Balkanu

Skijalište ima 20 staza ukupne dužine oko 37 km. Najveći broj staza počinje sa vrha Snežanka (1926 m), a težina je različita, s tim da polovina ima zelenu zastavicu što znači da su namenjene početnicima. Važan je i podatak da se 90% svih staza osnežavaju tako da je skijanje zagarantovano tokom cele sezone, bez obzira na vremenske uslove.

Visinska razlika podnožja skijališta i najviše tačke odakle skijaši i borderi kreću nije toliko velika u poređenju sa prethodna dva skijališta i iznosi svega oko 300 metara. Najniža polazna stanica žičare je na 1620 metara nadmorske visine, a najviša na 1926 metara.

Skijalište je opremljeno sa 15 žičara, ski liftova i traka koje mogu da povezu nešto više od 16.000 skijaša na sat. Cena dnevnog ski pasa za odrasle je ista kao i kada je u pitanju Borovec (90 leva = 45 evra). Naravno, postoje i brojni popusti. Deca do 7 godina ne plaćaju ski pas, a za mališane do 7 do 11 godina on iznosi 54 leva ili oko 28 evra.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

U Bugarskoj postoji još skijališta, kao što su Vitoša, Čepelare, Dobrinište i Maljovica, ali su ova tri o kojima smo pisali daleko ispred ostalih, po infrastrukturi, uređenosti, a naročito po poseti turista. Pamporovo, Borovec, a posebno Bansko su ski centri koje jednostavno morate posetiti ako ste ljubitelj sportova na snegu. Ski sezona već uveliko traje, zato spakujte kofere, ponesite skije i krenite put Bugarske i njenih zimskih turističkih centara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare