Po belom svetu Vesti

“Kuća ljubavnika” u Pompeji otvara se za javnost nakon 40 godina

Pompeja / Marisa Ranieri Panetta

“Kuća ljubavnika”, jedno od najpoznatijih zdanja u Pompeji biće otvorena nakon 40 godina. Ovu vest je saopštio italijanski ministar kulture Dario Franćešćini, a ova kuća je bila ozbiljno oštećena u zemljotresu, te je usledila njena rekonstrukcija.

Ova kuća je jedan od bisera antičkog rimskog grada koji je nestao pod lavom prilikom erupcije Vezuva 24. avgusta 79. godine i jedina kuća u Pompeji u kojoj je sačuvan ceo drugi sprat.

Podsećamo, Pompeja je antički grad koji se nalazio u Italiji na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja. Grad je osnovan u u 6. veku pne i živeo je nekih 700 godina. Stanovnici Pompeje su bili u uverenju da je Vezuv ugašen vulkan i nisu pridavali značaja signalima koji su ih upozoravali na njegovu aktivnost.

“To je priča o ponovnom rođenju i spasenju, model za celu Evropu u upravljanju fondovima EU”, rekao je ministar po završetku velikog dela projekta Veliki Pompeji koji finansira EU i u okviru koga su obnovljene tri kuće. Na desnoj strani ulaza u kuću stoji natpis na latinskom “Ljubavnici kao pčele vode sladak život kao med. Voleo bih da jeste tako”, a pored njega ispisana su tri muška imena, što ukazuje da je ta kuća verovatno bila javna kuća. Ne znamo da li je ministar ovo imao u vidu kada je naznačio da se radi o modelku za celu Evropu.

Pompeja
Ljubavnici kao pčele vode sladak život kao med, foto: Marcus Cyron / Wikipedia

Inače, Kuća ljubavnika u Pompeji otkopana je 1933. godine, ali je teško stradala u zemljotresu. Izgrađena je u prvom veku pre naše ere i ukrašena je brojnim slikama po zidovima. Poslednjih godina podvrgnuta je opsežnoj i pažljivoj obnovi.

Danas nam Pompeja nudi pogled na 1. vek s obzirom na to da je sreća u nesreći što je bila zatrpana vulkanskim pepelom. U to doba je Pompeja bila veoma živ grad, a različiti detalji nam otkrivaju kako je izgledao svakodnevni život u antici. Danas je ovo nalazište zaštićeno od UNESCO-a.

PROČITAJ:  Mozaici drevnog Sirmijuma biće restaurirani tokom ove godine

Naslovna fotografija: Marisa Ranieri Panetta / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo