Vesti

Kušadasi dobija nove muzeje

Kušadasi

Kušadasi, čuveno tursko letovalište i egejski grad Egejski grad u okrugu Ajdin privlači pažnju svojim prirodnim i istorijskim bogatstvima, kao i svojim muzejima i novootvorenim kućama kulture usred procesa transformacije koji je u toku.

U okviru projekta „Grad muzeja“, opština Kušadasi osniva muzej u zamku Guverčinada i istorijskom karavan-saraju, simbolima grada, i potpisala je protokole o saradnji sa značajnim turskim kolekcionarima. Takođe, za kratko vreme posetioce će ugostiti Dom kulture i tri nova muzeja.

Trenutno se u izložbenom prostoru mikrominijatura Necati Korkmaz u opštini Kušadasi izlažu dela Necati Korkmaza, jednog od tri mikro-vajara u svetu. Artefakti se mogu videti pomoću lupe i mikroskopa.

Sa novo izgrađenim, broj muzeja će se povećati na pet u okrugu.

Kada se radovi završe, zamak Guverčinada, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, biće domaćin prvog Turskog muzeja istorije pomorske trgovine.

U okviru protokola potpisanog između gradonačelnika Kušadasija Omera Gunela i kolekcionara Haluka Perka, kolekcija istorijskih artefakata koja se sastoji od raznih pomorskih objekata, komercijalnih predmeta korišćenih u istorijskom razvoju pomorske trgovine, alata za pecanje, kovanica, pečata i ulaznica biće izložena u Muzeju istorije pomorske trgovine.

Još jedan važan simbol Kušadasija, četiri veka star karavansaraj, takođe se sprema da ugosti Muzej kovanog novca i arheologije i Muzej porcelanskih lutaka.

Muzej kovanog novca i arheologije prikazaće artefakte kolekcionara Zekija Karaoglua, dok će Muzej porcelanskih lutaka prikazati radove kolekcionara Merala i Ogula Orhana, koji imaju 290 nemačkih i francuskih porcelanskih lutaka sakupljenih za otprilike 40 godina.

Opština Kušadasi će takođe izložiti tradicionalne predmete koji se koriste u pripremi i serviranju turske kafe u Turskoj kafani u centru.

PROČITAJ:  Ulaz u džamiju Aja Sofija naplaćivaće se od januara 2024. godine

Izvor: Hurriyet, naslovna fotografija: Kudašasi: Autor: Lutz Langer / Wikimedia, CC3.0 / GNU

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare