Po belom svetu

Liverpulsko pristanište uklonjeno sa UNESCO liste zbog preterane izgradnje

Liverpulsko prostanište Mersi

Britanski grad Liverpul jedno je od retkih mesta koja su skinuta sa Uneskove liste svetske baštine. To mu je pošlo za rukom kada je autentični izgled pristaništa na reci Mersi “ulepšavao” modernim zdanjima.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Dok se naš Kalemegdan sa zgradama koje oko njega niču i gondolama u najavi, još uvek bori da uđe na ovu Uneskovu listu, neki su sa nje već uspeli da ispadnu. Na primer Liverpul.

Rečno priobalje ovog grada i njegovi vremešni magacini i nekretnine starih pomorskih preduzeća iz 18, 19. i 20. veka ostavile su utisak na mnoge turiste ali i na stručnjake za svetsku baštinu, pa je Liverpul 2004. godine uvršten na Uneskovu listu.

Međutim, kao da im nije bilo dovoljno to što se grad nalazi na listi koja je mamac za turiste, lokalne vlasti želele su da na njega ostave i lični pečat (zvuči poznato, zar ne?). Ali, ispostavilo se da bi bilo bolje da ništa nisu radili.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Naime, zbog gradnje novih objekata koji su narušili izgled istorijske celine Unesko je prvo 2012. godine stavio Liverpul na listu Svetske baštine u opasnosti, da bi ga potom i potpuno izbacio sa liste svetske baštine uopšte.

Zanimljivo je da je u sređivanje priobalja Liverpula (Liverpool Waterfront) uložen ogroman novac. Primera radi, ključni projekat zvan “Vode Liverpula” koštao je oko 6,8 milijardi dolara a izvodila ga je Pil Grupa, koju su nezavisni mediji okarakterisali kao “najveću kompaniju za koju nikad niste čuli”. Njena ideja je bila da transformiše ovaj deo grada u britansku verziju kineskih lučkih centara, sa staklenim neboderima koji se nadvijaju nad istorijskim jezgrom grada.

PROČITAJ:  Elektronske vize za Veliku Britaniju do 2025.

Izlišno je govoriti o tome koliko je ovaj projekat bio uspešan.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Izvor: Biznis i finansije

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare