Po belom svetu

Liverpulsko pristanište uklonjeno sa UNESCO liste zbog preterane izgradnje

Liverpulsko prostanište Mersi

Britanski grad Liverpul jedno je od retkih mesta koja su skinuta sa Uneskove liste svetske baštine. To mu je pošlo za rukom kada je autentični izgled pristaništa na reci Mersi “ulepšavao” modernim zdanjima.

PROČITAJ:  Betoniranje Lepenskog Vira i ubijanje Nacionalnog parka Đerdap

Dok se naš Kalemegdan sa zgradama koje oko njega niču i gondolama u najavi, još uvek bori da uđe na ovu Uneskovu listu, neki su sa nje već uspeli da ispadnu. Na primer Liverpul.

Rečno priobalje ovog grada i njegovi vremešni magacini i nekretnine starih pomorskih preduzeća iz 18, 19. i 20. veka ostavile su utisak na mnoge turiste ali i na stručnjake za svetsku baštinu, pa je Liverpul 2004. godine uvršten na Uneskovu listu.

Međutim, kao da im nije bilo dovoljno to što se grad nalazi na listi koja je mamac za turiste, lokalne vlasti želele su da na njega ostave i lični pečat (zvuči poznato, zar ne?). Ali, ispostavilo se da bi bilo bolje da ništa nisu radili.

PROČITAJ:  Gruzija, Mestija: Gde si mun'o zlatno runo? (1/3)

Naime, zbog gradnje novih objekata koji su narušili izgled istorijske celine Unesko je prvo 2012. godine stavio Liverpul na listu Svetske baštine u opasnosti, da bi ga potom i potpuno izbacio sa liste svetske baštine uopšte.

Zanimljivo je da je u sređivanje priobalja Liverpula (Liverpool Waterfront) uložen ogroman novac. Primera radi, ključni projekat zvan “Vode Liverpula” koštao je oko 6,8 milijardi dolara a izvodila ga je Pil Grupa, koju su nezavisni mediji okarakterisali kao “najveću kompaniju za koju nikad niste čuli”. Njena ideja je bila da transformiše ovaj deo grada u britansku verziju kineskih lučkih centara, sa staklenim neboderima koji se nadvijaju nad istorijskim jezgrom grada.

PROČITAJ:  Sedam svetskih čuda modernog doba

Izlišno je govoriti o tome koliko je ovaj projekat bio uspešan.

PROČITAJ:  U ovim zemljama Evropske unije se najbolje jede

Izvor: Biznis i finansije

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.