Po belom svetu

Maču Pikču je ponovo otvoren

Maču Pikču

Maču Pikču, sveti grad Inka, ponovo je otvoren za turiste nakon gotovo osmomesečnog zatvaranja zbog pandemije virusa korone.

Iako se u Peruu smanjuje broj obolelih, mere ograničenja ostaju na snazi na što znači da će na lokalitetu istovremeno smeti da boravi samo 30 odsto dozvoljenog broja posetilaca, a to je 675 ljudi koji će morati međusobno držati fizičku distancu od dva metra uz obavezno nošenje maski.

Zahvalnost bogovima

Ritual Inka proslavljen je i ove godine pod raznobojnim svetlima i uz kišu koja je padala, a ponovno otvaranje Maču Pikčua pokazuje „da su Peruanci otporni“, rekao je za AFP ministar spoljne trgovine i turizma Rosio Barios.

Kusk, glavni grad istoimene regije u Peruu koji je i polazna tačka za posetu drevnom Maču Pikču, najviše će profitirati od ponovnog otvaranja. Ovaj grad na 3.416 metara nadmorske visine dugo je bio prestonica carstva Inka, a kasnije je nastavio da prihoduje od turizma.

Međutim, ove godine opao je broj turista za 70 odsto, a samim tim i prihodi ovog grada smeštenog u Andima, koji je pre novonastalih okolnosti godišnje primao 3,5 miliona turista.

Maču Pikču je 1983. godine proglašen UNESCO svetskom kulturnom baštinom i sve do Covid-19 nije imao problema da privuče posetioce te je čak morao ograničiti pristup u dva hrama i maloj kamenoj piramidi na lokalitetu da bi se izbeglo njihovo dalje propadanje. Međutim, zbog poznatih okolnosti sveti grad je bio zatvoren sve do sada.

Maču Pikču
Maču Pikču: Ponovo radi bioskop

Peruanska Stara planina za Japanca

Maču Pikču na jeziku kečua znači „Stara planina“, a lokalitet je 1911. godine otkrio američki istraživač Hajram Bingam. Grad je izgrađen u vreme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od pomenutog Kuska, drevne prestonice carstva Inka na jugoistoku Perua.

Početkom oktobra, iako zatvoren zbog pandemije, Maču Pikču je otvoren za jednog jedinog japanskog turistu koji je gotovo sedam meseci čekao da poseti. Naime, japanski turista Džesi Katajama trebalo je da poseti ovaj sveti grad još u martu, kada je doputovao u Peru, ali je bio zatvoren zbog epidemiološke situacije.

Katajama je podneo poseban zahtev za posetu lokalitetu koji mu je odobren. Peruanski ministar kulture je tada izjavio da je razlog odobravanja zahteva taj što se Katajama zaputio u Maču Pikču, ali je zbog zaključvanja ostao zatvoren u gradu Aguasu. Pošto mu je bio životni san da vidi ovo svetilište, ministarstvo kulture Perua mu je udovoljilo zahtevu i tako je Japanac ostvario svoj san.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare