Po belom svetu

Zakintos: Nasukani brod na Navagio plaži i da li je legenda istinita

Navađo, Zakintos

Najfotografisaniji brodolom na svetu je verovatno olupina broda na plaži Navagio na Zakintosu. Brod “Panagiotisa” već četiri decenije stoji na ovoj peščanoj plaži na severozapadnoj obali ostrva, a ovo je priča o njemu.

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstavaju ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti i postala je simbol ovog ostrva, pored mesta Laganas koji je poznat po “noćnom provodu”. U početku je postojala bojazan da olupina ovog broda predstavlja mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.

PROČITAJ:  Zakintos nije ono što ste mislili - mnogo je bolje

Legenda o švercerskom brodu

Priča koja je mnogima poznata glasi da se radi o švercerskom brodu koji je služio za krijumčarenje cigareta i alkohola, a koji se nasukao po olujnom vremenu u uvalu koja se do tada zvala “Agios Georgis” odnosno Sveti Đorđe.

Legenda dalje kaže da odmah nakon što se nasukao posada napustila brod, a uglavnom grčki mornari i kapetan broda su uhapšeni i optuženi za šverc robe. Ubrzo oslobođeni svih optužbi. Ipak, još uvek se priča da su meštani opljačkali tovar švercovanih cigareta i alkohola i da se na Zakintosu mesecima nakon nesreće nisu dovozile cigarete.

U početku su stanovnici Zakintosa bili zabrinuti da bi olupina broda mogla da ošteti imidž ostrva i odvrati turizam. Ironično, “Navagio Beach” ili “Shipwreck Beach” postala ubedljivo najpopularnija turistička destinacija na Zakintosu.

PROČITAJ:  Zakintos se pomerio za 3 centimetra

Šta se stvarno desilo

Nedavno je kapetan broda Kalambos Kompotekras Kotsoros, rođeni Kefalonac, objavio šta se stvarno dogodilo te olujne noći 2. oktobra 1980. godine. Prema njegovom sećanju, brod se nasukao pri povratku u Grčku iz Albanije u popodnevnim časovima. Uzrok je su bili loši vremenski uslovi i mehanički kvarovi na brodu, ali napominje da nisu vršene nikave nezakonite aktivnosti.

“Nesreću sam prijavio vlastima, ali pošto plaža nije bila dostupna kopnom peške, nismo uspeli da zaštitimo brod od lopova i drugih opasnosti. Kao rezultat, ukraden je deo tovara, zajedno sa raznom opremom sa broda (radar, UKV radio, itd.)”, rekao je kapetan.

PROČITAJ:  Posebne bezbednosne mere na najpoznatijoj plaži na Zakintosu

“Vratio sam se kako bi vlastima prijavio da mi je ukradena roba i nadležno tužilaštvo, u mom prisustvu, sprovelo istragu na terenu sa lokalnom policijom“, kaže i napominje da je rezultat bio izvanredan. “Tokom prvih dana istrage svi ukradeni predmeti, kao i ukradeni deo tovara, pronađeni u obližnjim lokalnim mestima, a 29 ljudi je tokom sledećih meseci procesuirano i istraga je završena”, objašnjava kapetan Kompotekras – Kotsoros.

Navađo, Zakintos
Olupina broda i danas stoji kano klisura

Epilog i rađanje Navagio plaže

Nakon što je kapetan oslobođen svih optužbi, lokalne vlasti su zatražile od kapetana broda “Panagiotis” da ukloni brod sopstvenim sredstvima. Kada je kapetan posetio mesto da vidi kako može da sprovede izvlačenje broda, bio je toliko zadivljen lepotom zarđalog leša da je odlučio da ga ostavi na mestu gde se sada nalazi.

Tako je rođena “Navagio Beach” ili „Shipwreck Beach“, koja je izvor beskrajne fascinacije za sve one koji posete ostrvo Zakintos. Navagio na grčkom znači nasukani brod, logično.

PROČITAJ:  U vodama Zakintosa vodi se bitka protiv plastike i đubreta

Podsećamo, u septembru 2018. godine sa stenovitog zida visokog 200 metara iznad plaže odlomio se jedan deo stena i pao u more. Tom prilikom povređeno je nekoliko ljudi, a tri brodića ukotvljena u blizini obale su prevrnuta. Tada su postavljene table koje upozoravaju na opasnost od odrona.

PROČITAJ:  Za ulazak u Grčku iz nekih država potrebno je popuniti obrazac za Covid-19

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.