Vesti

Međunarodni turizam se oporavio u 2022. godini

Putovanja

Međunarodni turizam je 2022. godine ostvario 63 odsto svog nivoa u periodu poređenja pre korona virusa, iako je bio udvostručen u odnosu na 2021. godinu, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za turizam.

Ukupno 917 miliona turista putovalo je u inostranstvo prošle godine, što je 101,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) u utorak, a prenosi Biznis.rs.

PROČITAJ:  Kako se postaje turistički vodič: Vodič za buduće turističke vodiče i pratioce

Svi regioni su zabeležili porast broja međunarodnih turista, pri čemu je Bliski istok imao najveće poboljšanje, dostigavši 83 odsto nivoa pre COVID-a.

Dolasci turista u region su skočili za 144,4 odsto u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Zahvaljujući organizovanju događaja kao što su Expo 2020 u Dubaiju i FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru, kao i veoma posećenom muslimanskom hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prenosi Anadolu Agency.

Sa 585 miliona dolazaka turista 2022. godine, Evropa je ostvarila 80 odsto svog nivoa pre virusa.

Afrika i Amerika oporavile su skoro 65 odsto svojih posetilaca pre virusa, dok su Azija i Pacifik ostvarili samo 23 procenta zbog ograničenja mobilnosti vezanih za Covid-19.

Predviđa se da će dolasci međunarodnih turista ove godine dostići 80 do 95 procenata nivoa pre pandemije, a očekuje se da će Evropa i Bliski istok dostići te nivoe.

Dok UNWTO očekuje da bi kinesko ukidanje ograničenja COVID-19 koristilo azijskim destinacijama, posebno u kratkom roku u zavisnosti od dostupnosti i troškova avio- putovanja, viznih propisa i ograničenja u vezi sa pandemijom.

Predviđa se da će solidna potražnja za putovanjima iz SAD uz podršku jakog dolara nastaviti da povećava tokove putovanja u Evropu.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.