Vesti

Međunarodni turizam se oporavio u 2022. godini

Putovanja

Međunarodni turizam je 2022. godine ostvario 63 odsto svog nivoa u periodu poređenja pre korona virusa, iako je bio udvostručen u odnosu na 2021. godinu, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za turizam.

Ukupno 917 miliona turista putovalo je u inostranstvo prošle godine, što je 101,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije (UNWTO) u utorak, a prenosi Biznis.rs.

PROČITAJ:  Kako se postaje turistički vodič: Vodič za buduće turističke vodiče i pratioce

Svi regioni su zabeležili porast broja međunarodnih turista, pri čemu je Bliski istok imao najveće poboljšanje, dostigavši 83 odsto nivoa pre COVID-a.

Dolasci turista u region su skočili za 144,4 odsto u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Zahvaljujući organizovanju događaja kao što su Expo 2020 u Dubaiju i FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru, kao i veoma posećenom muslimanskom hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prenosi Anadolu Agency.

Sa 585 miliona dolazaka turista 2022. godine, Evropa je ostvarila 80 odsto svog nivoa pre virusa.

Afrika i Amerika oporavile su skoro 65 odsto svojih posetilaca pre virusa, dok su Azija i Pacifik ostvarili samo 23 procenta zbog ograničenja mobilnosti vezanih za Covid-19.

Predviđa se da će dolasci međunarodnih turista ove godine dostići 80 do 95 procenata nivoa pre pandemije, a očekuje se da će Evropa i Bliski istok dostići te nivoe.

Dok UNWTO očekuje da bi kinesko ukidanje ograničenja COVID-19 koristilo azijskim destinacijama, posebno u kratkom roku u zavisnosti od dostupnosti i troškova avio- putovanja, viznih propisa i ograničenja u vezi sa pandemijom.

Predviđa se da će solidna potražnja za putovanjima iz SAD uz podršku jakog dolara nastaviti da povećava tokove putovanja u Evropu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare