Vesti

Meksiko beleži značajan rast turističkih poseta, ali i zabranjuje pušenje

Meksiko

Priliv turista u Meksiko premašio je nivoe pre pandemije čime je dat podsticaj ključnoj industriji u trenutku kada se ekonomija još uvek oporavlja. Takođe, kako bi vazduh bio čistiji, Meksiko je zabranio pušenje – svuda.

Skoro 6,1 milion posetilaca ušlo je u Meksiko u novembru 2022. godine, što je povećanje od 22 odsto u poređenju sa 2012. godinom, saopštio je u utorak državni zavod za statistiku.

PROČITAJ:  Meksička ulična hrana: Takos Al Pastor u Meksiko Sitiju

Broj međunarodnih putnika koji su ostali u Meksiku najmanje jednu noć izvan graničnih regiona – ključna metrika koja uklanja brze i kratkotrajne prelaske granica – dostigao je 22,4 miliona u prvih 11 meseci godine, što je rekord od 2018. godine kako ovaj institut od svog osnivanja objavljuje podatke.

Popularne meksičke turističke destinacije poznate po plažama, uključujući Kankun i Puerto Valjartu, prošle godine su doživele porast broja međunarodnih turista koji su došli avionom u poređenju sa 2021. godinom nakon što je pandemija korona virusa popustila, navodi se u studiji istraživačkog centra za turizam Univerziteta u Anahuaku.

U Meksiku je zabranjeno pušenje svuda od 15. januara

Međutim, neki turisti neće moći da uživaju baš u svemu. Meksiko je potpuno zabranio pušenje cigareta na svim javnim mestima – uključujući hotele i plaže.

PROČITAJ:  Viza za Meksiko iz ličnog iskustva

Ranije se zabrana pušenja odnosila samo na javni prevoz, barove, radna mesta i restorane. Od 15. januara, vlada je proširila zabranu na sve zatvorene i otvorene javne prostore kao što su hoteli, odmarališta, plaže, parkovi i bilo gde gde bi se deca mogla okupiti.

Jedino legalno mesto za pušenje duvana u Meksiku je u privatnim kućama ili privatnim otvorenim prostorima.

Meksiko sada ima jedan od najstrožih zakona protiv duvana na svetu. Turisti koji puše mogli bi se suočiti sa kaznama od 50 do 300 dolara (46 i 277 evra) zbog paljenja cigareta u javnosti. Oni koji odbiju da sarađuju sa vlastima povodom zabrane pušenja i ne povinuju se zakonu mogu se suočiti i sa zatvorom do 36 sati.

Pooštreni su i propisi oko elektronskih cigareta. Ovi uređaji se ne mogu uvoziti, prodavati ili koristiti u javnim prostorima u Meksiku.

PROČITAJ:  Festival latinoameričke kulture Dorćol Latinée od 29.9. do 1.10. u Dorćol Platzu

Podsećamo, od 1. decembra 2021. godine u Meksiku je uspostavljen „turistički bataljon“ sastavljen od 1.500 pripadnika Nacionalne garde koji obezbeđujе plaže Kankuna i Tuluma, koje su pogođene međusobnim ratom sitnih narko dilera.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare