Saveti za putovanja

Međunarodno ovlašćenje (dozvola) za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu i kako ga pribaviti

kola, autoput, vožnja

Međunarodno ovlašćenje, odnosno dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu vam je neophodna ukoliko prelazite granicu, to jest putujete u inostranstvo automobilom koji, logično – nije vaš.

Vozilo u kom se nalazite na granici druge zemlje može biti tuđe, kao što i sami znate, iz više razloga, a najčešći među njima – govorimo o legalnim situacijama – su da ste automobil pozajmili od prijatelja ili rođaka, da ste automobil kupili na lizing koji još niste otplatili (da, ovo takođe spada u situaciju voženja tuđeg vozila) ili da ste vozilo kupili, a niste ga preneli na sebe, tj. stari vlasnik se još uvek vodi kao vlasnik vozila.

Da odmah bude jasno, bez ove dozvole se ne može preći granica vozilom. Drugim rečima, nezavisno od toga što neke države traže zeleni karton, ili međunarodnu vozačku dozvolu  – ili ih ne traže – sve one zahtevaju ili da ste vlasnik vozila u kom dolazite na njihovu teritoriju, ili da ste ovlašćeni da upravljate tuđim vozilom u inostranstvu, što ova dozvola i potvrđuje, pa upravo tome i služi.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) izdaje se na međunarodno propisanom obrascu, koji su propisale međunarodne organizacije The Alliance Internationale de Tourisme (AIT) i Federation Internationale De L’Automobile (FIA). Samim tim što postoji poseban obrazac, ovlašćenje koje eventualno posedujete za upravljanje voziliom u Srbiji i koje ste overili kod javnog beležnika prlikom prelaska granice neće vam pomoći, jer to nije isto.

PROČITAJ:  Jednodnevna vinjeta za Austriju uvodi se od 1. januara

Ova dozvola (DTV) je dokaz da vozač može da putuje tuđim vozilom u inostranstvo, tj. da ga je na to ovlastio vlasnik vozila. Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu DTV izdaje se isključivo za vozila registrovana u Republici Srbiji.

Kako izgleda obrazac dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Obrazac dozvole je formata A5 i žute je boje. Tekst na njemu je na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu
Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Kada se ova dozvola otvori, sa leve unutrašnje strana nalazi se ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu koje daje vlasnik vozila, dok se na desnoj unutrašnjoj strani nalazi sama dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Žute je boje, kako se ne bi brkao sa npr. zelenom kartom osiguranja ili drugim dokumentima.

Šta je od dokumenata potrebno za izdavanje dozvole

Kako biste bili ovlašćeni za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu od dokumenata vam je potrebna:

  • lična karta vlasnika vozila,
  • pasoš korisnika vozila, odnosno vaš pasoš
  • saobraćajna dozvola za vozilo.

Kada pribavite sve dokumente, postupak teče tako što vlasnik vozila prilaže važeću ličnu kartu, a vi kao korisnik prikazujete pasoš na uvid. Otud je i obavezno lično prisustvo i vlasnika i korisnika vozila.

Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, odnosno banka, lizing kuća ili drugo, umesto lične karte prilaže se originalni dopis na memorandumu koji mora da sadrži pečat i potpis ovlašćenog lica. U dopisu stoji da vlasnik vozila koje je pravno lice ovlašćuje korisnika da može tim vozilom da upravlja u inostranstvu.

Auto, kola, vožnja, žena vozi
Žena se raduje što joj je neko dao dozvolu da vozi njegova kola

Međutim, ako se radi o vozilu koje je u vlasništvu lizing kuće, ako u ugovoru o lizingu postoji klauzila koja ovlašćuje korisnika lizinga da može upravljati vozilom u inostranstvu, onda gore navedeni dopis neće biti potreban. Tada je potrebno izdatu dozvolu odneti u lizing kuću gde će na mestu za svojeručni potpis vlasnika vozila, biti stavljen pečat i potpis ovlašćenog lica iz lizing kuće.

PROČITAJ:  Granični prelaz Horgoš 2 radiće 24h tokom praznika

Ako već posedujete ovlašćenje overeno od javnog beležnika kojim vas vlasnik vozila ovlašćuje da možete upravljati njegovim vozilom, u tom slučaju prisustvo vlasnika vozila nije neophodno priliko vađenja ove dozvole. Međutim, u ovlašćenju mora prethodno biti navedeno da je korisnik vozila ovlašćen da njime upravlja u inostranstvu ili da ga otuđi.

Pošto postoje države za koje državljanima Srbije nije neophodan pasoš za ulazak, već je dovoljna lična karta, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu može da se izda korisniku na osnovu lične karte, umesto pasoša. U tom slučaju korisnik se mora složiti i potpisati da izdatu dozvolu ne može koristiti u drugim državama za koje je potreban pasoš za ulazak.

Saobraćajna dozvola za vozilo koja se prilaže mora biti originalna , a pri svakoj promeni podataka u nekom od dokumenata, morate pribaviti novu dozvolu.

Kome se može izdati dozvola

Dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdaje se državljanima Republike Srbije i to uvidom u ličnu kartu ili pasoš. Pasoš mora biti izdat u Republici Srbiji.

Stranim državljanima se može izdati ova dozvola, ali moraju prethodno imati privremeni ili stalni boravak u Republici Srbiji, i to se čini uvidom u odgovarajući dokument o prijavi boravka koji je izdat od MUP-a.

Kola, vožnja
Stranim državljanima se može izdati ova dozvola, ali moraju prethodno imati privremeni ili stalni boravak u Republici Srbiji

Ukoliko strani državljanin poseduje dvojno državljanstvo mora posedovati ličnu kartu izdatu u Srbiji. Tada će se u dozvolu uneti samo jedan od brojeva pasoša (ne oba), dok se kopija lične karte ostavlja za arhivu.

Dozvola se može izdati i vozilima sa ekonomskim tablicama, odnosno registarskom oznakom „E“ i to samo na osnovu konsultacije sa nadležnim organima u vezi sa obaveznom preregistracijom vozila sa stranim i ekonomskim tablicama, za koju je rok istekao 21. jula 2009. godine (Uredba Vlade Republike Srbije o obaveznoj preregistraciji vozila sa stranim tablicama).

PROČITAJ:  Trajekt za Mikonos: Cena, red vožnje i kupovina karata

Ova vrsta ovlašćenja se ne može izdati za vozila sa registarskim tablicama kao što su: 999-xxx, RP, CD, A, i druga vozila registrovana po posebnoj proceduri, niti može na osnovu kopije saobraćajne dozvole.

Koliko važi dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu?

Ova dozvola (DTV) se izdaje za period od godinu dana. Međutim, taj period i može biti kraći ukoliko to izričito zahteva vlasnik vozila.

Dozvola važi za neograničen broj putovanja u inostranstvo u okviru vremenskog perioda za koji je izdata. Treba znati da se rok važnosti se ne vezuje za datum isticanja registracije vozila, kao što je to slučaj sa zelenim kartonom.

Ovaj rok važi i za strane državljane kao i za lica sa dvojim državljanstvom, kojima je izdata ova dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu.

Gde se pribavlja dozvola?

Dozvola se pribavlja u najbližoj filijali AMSS-a, odnosno agencijama ovlašćenim za izdavanje ovih vrsta dozvola.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zolt

MEĐUNARODNO OVLAŠĆENJE (DOZVOLA) ZA UPRAVLJANJE TUĐIM VOZILOM U INOSTRANSTVU I KAKO GA PRIBAVITI. Interesuje me samo koji je zakonski osnov za izdavanje Ovlašćenja?Koji zakon propisuje da moram da imam ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom?hvala na odgovoru.