Saveti za putovanja

Zdravstveno osiguranje vam nije potrebno ako putujete u ove države

Zdravstveno osiguranje

Postoje države za koje nije potrebna kupovina posebnog zdravstvenog osiguranja, zahvaljujući tome što Republika Srbija sa njima ima potpisane bilateralne ugovore i međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju. To je jako lepo, i štedi vam nekih desetak evra, ali postoji jedna caka.

Ukoliko se spremate na put u inostranstvo, odnosno u drugu državu, pored opštih stvari na koje treba misliti pre puta, preporučljivo je da posedujete putno zdravstveno osiguranje. Putničko osiguranje se jednostavno pribavlja, a iako nije obavezno, za ulazak u neke države vam na granici mogu tražiti dokaz da ga posedujete. Međutim, ovde se radi o državama koje priznaju domaće osiguranje, s tim što krilatica „od trnja do zvezda“ važi i u ovom slučaju.

PROČITAJ:  Na auto-putu "Princeza Ksenija" više od milion vozila u 2022. godini

Zapravo, čini se da je lakše se razboleti i ozdraviti sam na nekom od zaleđenih vrhova Himalaja, nego pribaviti sve šta vam je potrebno kako biste udobno turistički putovali bez dodatnog osiguranja. Naime, zdravstvena zaštita u inostranstvu, pored međunarodnih sporazuma koji su zaključeni, koristi se i na osnovu Zakona o socijalnom osiguranju Republike Srbije, a kako biste ga koristili morate proći određene birokratske koridore.

Tako, morate posedovati potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, što je zapravo obrazac koji ćete dobiti kada vas pregleda vaš izabrani lekar u domu zdravlja. Podrazumeva se da ste prethodno zdravstveno osigurani u Republici Srbiji. Izabrani lekar će izdati nalaz i mišljenje da niste bolovali od akutne ili hronične bolesti u poslednjih godinu dana. To nije sve, potrebno je da vam izabrani stomatolog izda istu potvrdu o stanju zuba. Kada oba izabrana lekara utvrde da ste zdravi k’o dren i da imate zube kao konj, potrebno je da pribavite i mišljenje lekarske komisije filijale zdravstvenog osiguranja koje je nadležno u vašem slučaju.

Pomenutu potvrdu, odnosno obrazac izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja kod koje ste osigurani i to na vremenski period ne duži od 90 dana od dana izdavanja potvrde.

Kada postanete ponosni imalac potvrde, znajte da dok boravite u inostranstvu kao osigurano lice, možete koristiti zdravstvenu zaštitu samo u zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravlja države u kojoj se nalazite na proputovanju.

lekar, osiguranje
Pre nego što vas u inostranstvu eventualno pregleda drugi lekar, prvo mora vaš izabrani, Autor: Online Marketing / Unsplash

Obrasci i potvrde potrebni za zdravstveno osiguranje po državama

Ukoliko putujete u Austriju, biće vam potreban obrazac SRB/A3, na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Austriji. Obrazac ćete predati Austrijskoj bolesničkoj blagajni.

Belgija je lepa i ravna zemlja, a sa obrascem SRB/BE 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi tokom boravka u drugoj državi, ugovornici međunarodnog sporazuma, možete koristiti belgijski sistem javnog zdravstva, a obrazac predajete Belgijskoj kasi zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJ:  Kako do vize za digitalne nomade u Španiji

Ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, zdravstveno osiguranje možete koristiti na osnovu obrasca SCG/BIH 111, odnosno Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u BiH, koji predajete tamošnjoj filijali zdravstvenog osiguranja.

U Bugarskoj, kao i u svakoj drugoj državi, mogu vas snaći razne zdravstvene nedaće. Međutim, uz posedovanje obrasca SRB/BG 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Bugarskoj, vaš bol u leđima će proći očas posla, pod uslovom da obrazac predate zdravstvenoj ustanovi u Bugarskoj.

Čuvajte leđa, Autor: Jesper Aggergaard / Unsplash

Za Veliku Britaniju ne postoji poseban obrazac. Ne zato što tamo ništa ne može da vas zaboli, već zato što su vam za taj slučaj dovoljni zdravstvena knjižica ili pasoš. Nema mnogo gnjavaže s Britancima, prosto da čovek poželi da se razboli u gostima.

Italija, pak, traži obrazac OBR/MOD7 na osnovu Odobrenja boravka osiguranika i članova porodice za odsustvo, koji se predaje italijanskoj kasi zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJ:  Kako klimatske promene utiču na putno osiguranje

Luksemburg je mala država, ali to ne znači da se u njoj ne možete lečiti ako posedujete odgovarajući obrazac. U ovom slučaju to je obrazac SRB/LUX 111, na osnovu Potvrde o pravu na hitno potrebna davanja u naturi za vreme privremenog boravka.

Mađarska nema more, ali ima sporazum sa Srbijom, te se ukoliko posedujete obrazac SRB/HUN 111 možete lečiti na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Mađarskoj.

Makedonija, odnosno Severna Makedonija na osnovu međunarodnog sporazuma sa našom državom, kao i uz posedovanje obrasca SRB/RM111, omogućuje našim osiguranim građanima lečenje uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Makedoniji.

Nemačka na osnovu obrasca DE111SRB omogućuje korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu našim osiguranim državljanima, uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Nemačkoj.

Owen Beard
Daleko bilo, ali snimak košta, Autor: Owen Beard / Unsplash

Poljska, kao i Velika Britanija, ne traži nikakav poseban obrazac, već je dovoljno posedovanje zdravstvene knjižice.

Susedna Rumunija na osnovu obrasca R/Yu 11 i Potvrde o pravu na pružanje zdravstvenih usluga za vreme privremenog boravka omogućava državljanima Srbije korišćenje zdravstvene zaštite u nadežnoj instituciji zdravstvenog osiguranja.

Slovenija svim osiguranicima koji su srpskog državljanstva omogućava pristup svom zdravstvenom sistemu na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Sloveniji, uz pretjhodno pribavljeni obrazac SRB/SL 3.

Ukoliko putujete u Slovačku biće vam neophodan SRB/SK 111 obrazac, kao i Potvrda o pravu na hitna davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Slovačkoj.

PROČITAJ:  Kako se Italija bori sa previše turista

Turska, kao destinacija u koju se upućuju mnogi domaći turisti traži obrazac SRB/TR 111 i Potvrdu o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Turskoj.

Holandija omogućuje pristup svom javnom zdravstvu državljanima Srbije uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka na teritoriji jedne od strana ugovornica, uz prethodno pribavljeni obrazac YN 111.

papiri, dokumentacija, potvrde
Nije ovo ta potvrda, nemojte nositi ovu fotografiju kao uzorak u knjižaru, Autor: Kelly Sikkema / Unsplash

Hrvatska zahteva obrazac SRB/HR 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj kako biste mogli pristupiti područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Crna Gora na osnovu sporazuma sa Srbijom uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Crnoj Gori i uz obrazac SRB-MNE 111 omogučava bezbrižnost našim državljanima tokom boravka u ovoj državi.

Češka za zdravstveno osiguranje traži obrazac YU/CZ 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Češkoj Republici.

Na kraju, ukoliko putujete u države kao što su Danska, Norveška, Francuska, Švedska i Švajcarska biče vam potrebna samo Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, bez propisanog obrasca, a na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ako se do sada niste razboleli…

Čini se da je lakše piti čajeve i baviti se prevencijom jer je zdravlje na putu izuzetno bitno. Ukoliko putujete na duže, u posetu porodici ili iz drugog razloga, a bićete stacionirani samo u jednoj državi, ovakve potvrde i obrasce nije zgoreg pribaviti. Međutim, ako putujete na kraći period, verovatno je najbolje rešenje pribaviti privatno putno osiguranje.

pare, novac, 10 evra
Obrni, okreni… Autor: Imelda / Unsplash

Ne treba posebno napominjati da ukoliko putujete u inostranstvo sopstvenim automobilom, treba proveriti za koje države vam je potrebnan zeleni karton, a za koje ne, te da ukoliko ne vozite sopstveni automobil imate ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu.

Takođe, proverite kada vam ističe pasoš i da li je potrebno da ga menjate pre roka i da li vam je za putovanje u neku državu potrebna međunarodna vozačka dozvola. Ne zaboravite da vam je za neke države u Evropi možda potrebna viza.

PROČITAJ:  Poljska: Ukida se putarina za putnička vozila

Ostanite zdravi na putu i sa srećom – što se odnosi najviše na pribavljanje gore navedenih obrazaca i potvrda kako biste bili zdravstveno osigurani u inostranstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sveta

Republika Crna Gora ne priznaje vojnim osiguranicima pravo na osnovu obrasca već moraju plaćati gotovinom. Povraćaj novca je moguć tek po povratku u Srbiju gde se podnosi Zahtev za refundaciju kod fonda SOVO. To jeste diskriminacija za tu grupu osiguranika koju niko i ne primećuje a oni koji znaju ne pišu medijima. Ako ne verujete pogledajte u Sporazumu koji je potpisan između Crne Gore i Srbije.

Taki

Sve što piše u ovom zakonu je jedno a praksa drugo.
Nikakav sporazum nije potpisan između Srbije i Nemacke jer sam to sada osetio na svojoj koži.
Nemačka se drži sporazuma jer pre putovanja mi je rečeno da ne moram imati dodatno zdravstveno osiguranje jer je i Srbija na listi zemalja koju je Nemacka prihvatila.
Da treba da prikažem karticu osiguranja u Srbiji i da će oni popuniti formular u ustanovi gde se ide na pregled i dogovorom izmedju dve države vaše zdravstvo pokriva sve.
Tako i pise na nemačkoj stranici o zdravstvu izmedju dve države, dobio sam i brošuru kako to sve funkcioniše.
Medjutim u Srbiji je sve drugacije nego što bi trebalo da bude po pravilniku ali na to smo navikli ništa nam nije strano.
Pokazao sam svoju zdravstvenu karticu broj osiguranja medjutim u Srbiji to Ništa ne vredi sve se plaća u punoj ceni i prvo što su me pitali je šta vam je to i ko vam je rekao da možete sa svojim osiguranjem da se pregledati.
Ovde se gospodine sve placa pa vi vidite hoćete li da odete na pregled ili ne i znate i sami sve ostalo kako je u Srbiji da vam ne nabrajam .
Tako da vam je bolje da sve platite i odete na pregled u privatnim poliklinikama nego da se vucete po državnim.
Uzmete potvrdu i račun i vas novac refundirate kada se vratite u svoju državu gde živite.
I ne zaboravite da uzmete posebno osiguranje za državu u koju želite da otputujete naglasiti to obavezno.
Porodicno osiguranje u punom paketu je 29€ godišnje i ne razmišljate šta će se desiti jer ste osigurali svoju porodicu.
Pojedinačno je 12€ .

Ipak je bolje nego da nam kažu oci naši u Srbiji da je zakon izmedju dve države potpisan …da je sve bajka .
A od tog sporazuma nema ništa jer ne funkcioniše.

jovan

Nije tačno ovo što pišete i ne znam zašto mislite da ako imate karticu Nemačkog osiguranja da možete da odete kod lekara kao u Nemačkoj. Prvo odete u PIO fond u mestu gde boravite da bi na osnovu strane kartice zdravstvenog osiguranja dobili potvrdu koja važi na teritoriji republike Srbije i tek sa tom potvrdom možete kod lekara. Takođe je moguće da na isti način kao zaposleni u inostranstvu tokom boravka u Srbiji otvorite bolovanje kod vašeg doktora a što vam se priznaje u zemlji u kojoj radite kao da ste ga kod njih otvorili. Treba samo malo inteligenciju koristiti i stvari fukcionišu.
Pozdrav.

Kristina Brunetti

Dobar dan, da li je isti ziro racuna za dobijanje licne karte po hitnom postupku? ( radi se o menjanju lk prilikom promene prezimena, imam trenutno lk sa mikrocipom).
Unapred hvala na odgovoru!