Vesti

Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Fotorealistični prikaz izložbe u muzeju solunskog metora. Foto izvor: Ministarstvo kulture Republike Grčke

Metro u Solunu, koji će biti otvoren 2024. godine, trebalo bi da transformiše svakodnevni život Solunaca, ne samo obezbeđivanjem moderne i efikasne transportne mreže već i prikazivanjem bogatog kulturnog nasleđa grada.

Prema rečima ministarke kulture Line Mendoni, koja je govorila o projektu tokom potpisivanja ugovora u Solunu, pet metro stanica će takođe raditi kao muzeji. Takođe, dva arheološka nalazišta treba da budu integrisana u sistem metroa.

PROČITAJ:  Trajekt za Krit: cena, kupovina karata i red vožnje

„Prisustvo antikviteta u kontekstu velikog projekta javne infrastrukture je važna prednost“, rekao je Mendoni, ističući značaj arheoloških istraživanja, koja su u slučaju Soluna ponudila jedinstvene nalaze i priče o grčkom gradu starom 2.300 godina.

Arheološka iskopavanja na stanicama solunskog metroa otkrila su bogatu istoriju, koja datira od osnivanja grada u 4. veku pre nove ere.

Arheološki lokalitet blizu metro stanice Aja Sofija u Solunu, izvor: Ministarsrtvo kulture Republike Grčke.
Arheološki lokalitet blizu metro stanice Aja Sofija u Solunu, izvor: Ministarsrtvo kulture Republike Grčke.

Arheološka nalazišta i metro stanice muzeji u Solunu

Na stanici solunskog metroa Venizelou, koja je najveće međunarodno arheološkog nalazište integrisanog u veliki infrastrukturni projekat, arheolozi su otkrili ostatke antičkog grada Soluna, uključujući helenistički put, rimski i kasnoantički Decumanus Maximus i Vizantijsku aveniju ili Glavni drum.

PROČITAJ:  Sledeći Forum drevnih civilizacija biće održan u Teheranu

Stanica metroa Aja Sofija, samo 800 metara od stanice Venizelou, takođe je dala važne arheološke nalaze, uključujući ostatke jedinstvene slike ranovizantijskog grada. Na spoju Decumanus Maximus (bulevar Egnatia) i Cardo (na nivou ulice Aja Sofija), arheolozi su pronašli polukružne arkade sa kolonadama, koje definišu mermerom popločane trgove.

Pored arheoloških nalazišta, pet stanica metroa u Solunu (Venizelou, Agia Sophia, Sintrivani-Ekthesi, Fleming i Trg Demokratije) imaće i izložbe koje ocrtavaju karakter svakog dela grada.

U Aja Sofiji, glavni fokus će biti na prezentaciji celokupne stratigrafije sa preklapanjem faza kako bi se odrazila celokupna istorijska vremenska linija grada, dok će se u Venizeluu izložba fokusirati na ostatke antičkog grada Soluna.

Tačnije, novo arheološko nalazište od 800 kvadratnih metara biće napravljeno severno od stanice Aja Sofija od strane lokalnog Eforata za antikvitete i opštine Solun, koje finansira RRF, a trebalo bi da bude otvoreno za javnost do kraja godine.

Dok Beograd čeka metro koji neće polaziti sa prazne livade u bespuću i koji će imati trasu koja će stvarno biti od koristi Beograđana, dakle – nikada, u Solunu je najavljeno da će mnogi važni antikviteti koji su izvađeni tokom perioda iskopavanja biti izloženi u dva muzeja koje je za tu svrhu osmislilo Ministarstvo kulture.

Jedan muzej će se nalaziti u zapadnom Solunu u Metropoliten parku Pavlos Melas, sa datumom završetka 2025. godine, a drugi u podzemnoj zgradi Crossover-a pored metro stanice Sintrivani-Ekthesi sa predviđenim datumom završetka 2027. godine.

PROČITAJ:  Kip slobode - gde kupiti karte i kako isplanirati obilazak i posetu

Naslovna fotografija: Fotorealistični prikaz izložbe u muzeju solunskog metora, izvor: Ministarstvo kulture Republike Grčke

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare