Vesti

Michelin vodič konačno u Beogradu i Srbiji

Beograd, na vodi, ali ne Beograd na vodi, foto: Tanja Tepavac

Čuveni Michelin vodič će konačno oceniti gastronomsku ponudu u Beogradu. Tako će u decembru 2020. godine otkriti svoj izbor najboljih beogradskih restorana, ali i kvalitet gastronomske ponude Srbije. Mišelinovi inspektori su se uverili u ponudu hrane u anonimnim posetama restoranima u kojima rade talentovani srpski kuvari koji su im, kako kažu, zagolicali čula – navodi se u saopštenju Turističke organizacije Srbije. Iako se Michlein čita kao Mišlen, u srpskom jeziku se odomaćilo Mišelin, te ćemo se odomaćenog naziva i mi držati, a u skladu sa saopštenjem.

PROČITAJ:  Michelin zvezde: Vodič od gume do govedine

Gvendal Poulenek, međunarodni direktor Mišelin vodiča rekao je da 120 godina od kako je prvi put objavljen, misija vodiča MICHELIN ostala je ista: da prepoznaje najbolje kulinarske destinacije širom sveta. Beograd je mesto gde tradicija ide rame uz rame sa uzbudljivim mladim talentima spremnim da zablistaju. „Njegova novootkrivena dinamičnost i značaj gastronomije za ljude rezultiraju obilnim obrocima, pripremljenim sa puno ljubavi, koje rado preporučujemo našim čitaocima“, navode se reči Pouleneka u saopštenju i dodaje da je Srbija poznata po vinogradarstvu, koje je zemlji omogućilo da razvije autohtone sorte grožđa, a njene ravnice i ustalasani brdoviti predeli nude pejzaže bogate i plodne zemlje koja donosi visokokvalitetne proizvode. Kao takva, hrana se urezala u svakodnevni život srpskog naroda, a ishrana van kuće je popularni vid zabave.

„Ovo je važno za pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije, a bitno je i sa stanovišta turističkog prometa jer Mišelinove zvezdice i oznake mnogo znače za privlačenje visokoplatežnih stranih turista. Iskustva regiona, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, to pokazuju. Sve ovo što sada radimo, je deo priprema za postkrizni, postkorona period, u kojem želimo da se naš turizam što pre oporavi od ove katastrofe koja je zadesila turizam u celom svetu“, rekao je potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Mišelin
Fabrika za proizvodnju guma postala je popularna kada je izbacila svoje gastronomske vodiče

Kompanija Mišelin je počela kao fabrika guma, ali kada su početkom 20. veka izbacili Mišelinove vodiče i mape, njihov brend je krenuo putem na kom će u jednom momentu postati ne samo sinonim za gume, već i za putovanja i gastronomiju. Jedan od najpametnijih poslovnih manevara poznate braće Andrea i Eduara Mišelina bilo je označavanje mesta do kojih vredi otići ukoliko želite da dobro jedete. Njihovi vodiči su tako imali mrežu restorana sa izuzetnom kuhinjom koja je uticala na vozače da voze još dalje od planiranog odredišta, za šta su im bile potrebne Mišelinove gume koje su se sa pređenim kilometrima sve više trošile, što je automatski značilo i više posla za porodični biznis. Kada su 1926. uveli i Mišelinove zvezdice, izdržive automobilske gume i potraga za vrhunskom govedinom na burgundski način su postali neraskidivo povezani.

PROČITAJ:  U ovim zemljama Evropske unije se najbolje jede

Michelin vodič u Srbiji

U Saopštenju se dalje navodi da su veliki broj restorana koji nude kvalitetne lokalne sastojke i autentična domaća jela skrenuli pažnju ovog svetski poznatog vodiča na Srbiju kao turističku i gastronomsku destinaciju.

„Tako je došlo do partnerstva sa Turističkom organizacijom Srbije jer u našoj zemlji gastronomija zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi. Kada govore o utiscima iz naše zemlje, turisti najčešće ističu upravo prirodu, kulturno-istorisjko nasleđe i gastronomiju. Zato ćemo sledeću godinu posvetiti tim aktivnostima – odmoru u prirodi i uživanju u ukusima Srbije, čiji je značaj potvrdio i dolazak Mišelina“, kaže Marija Labović, v.d. direktorka Turisitčke organizacije Srbije.

PROČITAJ:  Italijanska kuhinja: U Italiji se jede i pije, a izvan nje se ždere i pijanči

Partnerstvo TOS-a i Mišelina već je rezultiralo objavom vodiča Le Guide Vert Week&GO, što je posebno izdanje čuvenih turističkih Michelin vodiča koji se koncentrišu na kraće boravke u većim gradovima sveta, u ovom slučaju na Beograd uključujući i turističke informacije o Novom Sadu kao mogućem jednodnevnom izletu izvan prestonice.

Mišelin, mapa
Mišlenov vodič iz 1940 godine , Printer Schneider Fres & Mary / Wikimedia

Sa novim vodičem ulazimo u novu eru saradnje, po kojoj je Mišelin prepoznatljiv, a to je gastronomija. S obzirom na podatake relevantnih međunarodnih organizacija (UNWTO, World Food Travel Association i dr.) da čak 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, Michelin sertifikacija restorana u Srbiji značajno poboljšava imidž naše zemlje kao turističke destinacije i podiže svest o destinaciji, utiče na podizanje kvaliteta usluge, naročito gastronomske, te privlačeći turiste utiče značajno na rast prihoda od turizma.

PROČITAJ:  Turska kuhinja: Gatronomska destinacija za prave gurmane

„Mi ne znamo ko će dobiti, ali i da znamo ne bi smeli da kažemo. Očekujemo dodatne anonimne inspekcije u tim restoranima i može da dođe do promena u konačnom spisku nakon svih inspekcija koje se rade“, rekao je ministar Ljajić i dodao da primeri iz regiona pokazuju da je restoranima koji su dobili jednu Mišelinovu zvezdicu promet porastao za čak 25 odsto naredne godine.

Izvor: TOS / Daljine.rs; Naslovna fotografija: Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare