Vesti

Minimalna cena avio-karata: Nema leta jeftinijeg od 50 evra?

Avionska karta

Minimalna cena avio-karata uskoro bi trebalo da bude definisana u Nemačkoj. Cilj ovog predloga je da se putnici motivišu da koriste druge oblike prevoza poput železnice, a kako bi se manje štetilo životnoj sredini.

Nemački ministar finansija, Olaf Šolc, izjavio je da bi ukoliko predlog bude usvojen, minimalna cena avio-karata iznosila izeđu 50 i 60 evra, dodavši da nijedan let ne bi trebalo da bude jeftiniji od aerodromskih i svih ostalih naknada koje su za njega potrebne.

Šolc je istakao kako vlada Nemačke želi da ova odluka bude usklađena sa propisima Evropske unije i da trenutno istražuje na koji način će to biti moguće, piše Rojters a prenosi Nova Ekonomija.

Da se radi o predizbornom govorenju jasno je iz same izjave s obzirom na sve veću popularnost Zelenih u Nemačkoj, a Šolcova stranka SPD trenutno zauzima treće mesto u predizbornim anketama, iza Zelenih i konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Analitičari sve češće prognoziraju pobedu Zelenih u atmosferi izražene zabrinutosti građana za klimatske promene, dok ostale stranke pokušavaju da se prilagode toj situaciji i ponude građanima svoja rešenja za ekološke probleme.

Podsećamo, slični predlozi postoje i u Francuskoj gde je za odluku o ukidanju kratkih domaćih avio-letova glasao donji dom francuskog parlamenta, odnosno do svih mesta do kojih se može doći vozom za dva i po sata.

Dok se vazdušni saobraćaj nije urušio na početku pandemije koronavirusa, jeftini letovi koje su nudile avio-kompanije Easyjet, Ryanair i Lufthansin Eurowings često su dramatično potkopavali ponudu državne železnice u Nemačkoj Deutsche Bahn.

Početkom maja Vrhovni sud Nemačke presudio je da zakon o klimatskim promenama iz 2019. godine nije bio dovoljno ambiciozan u zaštiti prava mlađih generacija, koje će se suočavati sa klimatskim promenama i odlučio da odredbe tog zakona treba pooštriti. Zakon je već pre sudske presude ciljao na dramatičan rast železničkog saobraćaja kako bi se smanjile emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Izvor: Nova ekonomija, Daljine.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.