Vesti

Minimalna cena avio-karata: Nema leta jeftinijeg od 50 evra?

Avionska karta

Minimalna cena avio-karata uskoro bi trebalo da bude definisana u Nemačkoj. Cilj ovog predloga je da se putnici motivišu da koriste druge oblike prevoza poput železnice, a kako bi se manje štetilo životnoj sredini.

Nemački ministar finansija, Olaf Šolc, izjavio je da bi ukoliko predlog bude usvojen, minimalna cena avio-karata iznosila izeđu 50 i 60 evra, dodavši da nijedan let ne bi trebalo da bude jeftiniji od aerodromskih i svih ostalih naknada koje su za njega potrebne.

Šolc je istakao kako vlada Nemačke želi da ova odluka bude usklađena sa propisima Evropske unije i da trenutno istražuje na koji način će to biti moguće, piše Rojters a prenosi Nova Ekonomija.

Da se radi o predizbornom govorenju jasno je iz same izjave s obzirom na sve veću popularnost Zelenih u Nemačkoj, a Šolcova stranka SPD trenutno zauzima treće mesto u predizbornim anketama, iza Zelenih i konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Analitičari sve češće prognoziraju pobedu Zelenih u atmosferi izražene zabrinutosti građana za klimatske promene, dok ostale stranke pokušavaju da se prilagode toj situaciji i ponude građanima svoja rešenja za ekološke probleme.

Podsećamo, slični predlozi postoje i u Francuskoj gde je za odluku o ukidanju kratkih domaćih avio-letova glasao donji dom francuskog parlamenta, odnosno do svih mesta do kojih se može doći vozom za dva i po sata.

Dok se vazdušni saobraćaj nije urušio na početku pandemije koronavirusa, jeftini letovi koje su nudile avio-kompanije Easyjet, Ryanair i Lufthansin Eurowings često su dramatično potkopavali ponudu državne železnice u Nemačkoj Deutsche Bahn.

Početkom maja Vrhovni sud Nemačke presudio je da zakon o klimatskim promenama iz 2019. godine nije bio dovoljno ambiciozan u zaštiti prava mlađih generacija, koje će se suočavati sa klimatskim promenama i odlučio da odredbe tog zakona treba pooštriti. Zakon je već pre sudske presude ciljao na dramatičan rast železničkog saobraćaja kako bi se smanjile emisije gasova sa efektima staklene bašte.

Izvor: Nova ekonomija, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare