Boravak u prirodi

Nacionalne parkove Crne Gore posetilo 600.000 turista u 2019. godini

Durmitor

Skoro 600 hiljada turista posetilo je nacionalne parkove Crne Gore u 2019. godini. Prihod koji je ostvaren od posetilaca je najbolji rezultat od osnivanja Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

Prema izjavi direktora JP NPCG Envera Klice u poslednje dve godine prihodi ovog preduzeća uvećani su za oko milion evra, dok je dobit za poslovnu 2019. godinu preko pola miliona evra, što je najbolji rezultat od odsnivanja preduzeća.

U 2019. godini modernizovanjem sistema naplate ulaznica, uvođenjem softverskog rešenja e-posjetilac, omogućena je bolja kontrola naplate, sagledavanje rezultata i analize poslovanja i praćenje poseta u realnom vremenu. Sve je to imalo pozitivan odjek kod turističkih agencija sa kojima NP posluju, prvenstveno zbog omogućavanja jednostavnijeg načina kupovine ulaznica koje su dizajnirane i štampane u formi suvenira odnosno razglednica sa motivima nacionalnih parkova.

Ove ulaznice su naišle na pozitivnu reakciju turista i javnosti u prethodnoj godini, a kako ističu u JP NPCG na to su posebno ponosni, jer je time obezbeđeno turistima širom svijeta da ponesu sa sobom ili pošalju putem pošte razglednicu iz nekog od crnogorskih nacionalnih parkova.

U NPCG ističu da u od prošle godine uveli i call centar koji radi 24 časa putem koga se mogu dobiti potrebne informacije, ali prijaviti i nelegalne aktivnosti u nacionalnim parkovima. Pored call centra, postoji i mobilna aplikacija.

Planine
Nacinalni parkovi Crne Gore ostvarili su 600.000 poseta u 2019. godini

Iz preduzeća ističu da su prošle godine dosta uložili u infrastrukturu i obogaćivanje ponude i sadržaja parkova. Urađeno je dosta na unapređenju pešačkih i edukativnih staza, posebno one na Virpazaru sa akcentom na njenu bezbednost. U planu je nabavka turističkih vozića za NP Biogradska gora.

Pored fizičke zaštite, praćenjem stanja populacija biljnih i životinjskih vrsta, te valorizacijom kultuno istorijskih spomenika, praćenjem šumskih ekosistema, formirane su značajne baze podataka, koje se koristiti za dalje planiranje očuvanja svih vrednosti nacionalnih parkova i predlaganja mera zaštite i konzervacije staništa.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Očuvanje prirode i zaštita životne sredine je danas u fokusu ključnih izazova savremenog sveta, ali i obaveza države Crne Gore u kontekstu otvaranja Poglavlja 27, te NPCG u tom procesu imaju veoma značajnu ulogu. Potvrda očuvanosti nacionalnih parkova je i međunarodna zaštita koju pojedini parkovi uživaju, a rekordna poseta koja je zabeležena u prethodnoj godini govori o tome da su parkovi sve zanimljiviji inostranim tržištima, što pokazuje i to da nacionalne parkove Crne Gore svetski mediji i turističke agencije svrstavaju na listu mesta koja treba posetiti i tokom 2020. godine.

U 2020. godini u JP NPCG očekuju da će NP Biogradska gora dobiti status UNESCO zaštićenog područja, na čemu su predano radili u prethodnom periodu.

Bankar.me / Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare