Boravak u prirodi

Nacionalne parkove Crne Gore posetilo 600.000 turista u 2019. godini

Durmitor

Skoro 600 hiljada turista posetilo je nacionalne parkove Crne Gore u 2019. godini. Prihod koji je ostvaren od posetilaca je najbolji rezultat od osnivanja Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

Prema izjavi direktora JP NPCG Envera Klice u poslednje dve godine prihodi ovog preduzeća uvećani su za oko milion evra, dok je dobit za poslovnu 2019. godinu preko pola miliona evra, što je najbolji rezultat od odsnivanja preduzeća.

U 2019. godini modernizovanjem sistema naplate ulaznica, uvođenjem softverskog rešenja e-posjetilac, omogućena je bolja kontrola naplate, sagledavanje rezultata i analize poslovanja i praćenje poseta u realnom vremenu. Sve je to imalo pozitivan odjek kod turističkih agencija sa kojima NP posluju, prvenstveno zbog omogućavanja jednostavnijeg načina kupovine ulaznica koje su dizajnirane i štampane u formi suvenira odnosno razglednica sa motivima nacionalnih parkova.

Ove ulaznice su naišle na pozitivnu reakciju turista i javnosti u prethodnoj godini, a kako ističu u JP NPCG na to su posebno ponosni, jer je time obezbeđeno turistima širom svijeta da ponesu sa sobom ili pošalju putem pošte razglednicu iz nekog od crnogorskih nacionalnih parkova.

U NPCG ističu da u od prošle godine uveli i call centar koji radi 24 časa putem koga se mogu dobiti potrebne informacije, ali prijaviti i nelegalne aktivnosti u nacionalnim parkovima. Pored call centra, postoji i mobilna aplikacija.

Planine
Nacinalni parkovi Crne Gore ostvarili su 600.000 poseta u 2019. godini

Iz preduzeća ističu da su prošle godine dosta uložili u infrastrukturu i obogaćivanje ponude i sadržaja parkova. Urađeno je dosta na unapređenju pešačkih i edukativnih staza, posebno one na Virpazaru sa akcentom na njenu bezbednost. U planu je nabavka turističkih vozića za NP Biogradska gora.

Pored fizičke zaštite, praćenjem stanja populacija biljnih i životinjskih vrsta, te valorizacijom kultuno istorijskih spomenika, praćenjem šumskih ekosistema, formirane su značajne baze podataka, koje se koristiti za dalje planiranje očuvanja svih vrednosti nacionalnih parkova i predlaganja mera zaštite i konzervacije staništa.

PROČITAJ:  Bizarna mesta u koja su ljudi putovali: Besmisleni turizam

Očuvanje prirode i zaštita životne sredine je danas u fokusu ključnih izazova savremenog sveta, ali i obaveza države Crne Gore u kontekstu otvaranja Poglavlja 27, te NPCG u tom procesu imaju veoma značajnu ulogu. Potvrda očuvanosti nacionalnih parkova je i međunarodna zaštita koju pojedini parkovi uživaju, a rekordna poseta koja je zabeležena u prethodnoj godini govori o tome da su parkovi sve zanimljiviji inostranim tržištima, što pokazuje i to da nacionalne parkove Crne Gore svetski mediji i turističke agencije svrstavaju na listu mesta koja treba posetiti i tokom 2020. godine.

U 2020. godini u JP NPCG očekuju da će NP Biogradska gora dobiti status UNESCO zaštićenog područja, na čemu su predano radili u prethodnom periodu.

Bankar.me / Daljine.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.