Boravak u prirodi

Boravak u prirodi štedi milijarde zdravstvenim sistemima

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi, odnosno u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima, doprinosi zdravlju i kvalitetu života, što može svakoj državi uštedeti milijarde koje se ulažu u lečenje građana i druge zdravstvene troškove.

Ovakva vrsta prevencije samo u Australiji može da uštedi šest hiljada milijardi dolara, navodi se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum) u kome se poziva na studiju istraživača australijskog Univerziteta Grifit i koja se odnosi samo na australijske prilike.

Istraživači su su došli do zaključka da samo dva sata provedena u prirodi nedeljno snižava krvni pritisak i poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudi. Ova analiza je upoređivala zdravstvene troškove tokom celog života i posete nacionalnim parkovima, nakon čega su istraživači došli do navedenog iznosa.

Kao reper prilikom merenja rezultata uzet je Indeks ličnog blagostanja (Personal Wellbeing Index, PWI) koji koriste i osiguravajuća društva prilikom procene premije osiguranja. U skladu sa navedenim indeksom, u obzir su uzeti način života uživalaca prirode, sveukupno zdravlje, dostignuća u životu, međuljudski odnosi i drugi PWI faktori.

Tako se došlo do zaključka da redovne posete nacionalnim parkovima u proseku uvećavaju PWI za 2,2%, što na koncu doprinosi poboljšanju kvaliteta života velikog broja ljudi i umanjuje zdravstvene troškove za 200 do 250 hiljada australijskih dolara po osobi.

Poboljšanje kvaliteta života (y-osa) i poseta parkovima prirode (x-osa). Ilustracija: Nature Communications

Čitaocima sa ovih prostora ovakvo istraživanje zvuči neverovatno, s obzirom na otuđenost ovdašnjeg stanovništva od prirode. Ovakva vest zvuči još zanimljivije kada su državni projekti širom našeg područja, umesto na zaštitu prirode, usmereni na njeno faktičko uništavanje. To se pre svega odnosi na prećutnu saglasnost prilikom ilegalnih seča šuma, kao i na potpuno uništavanje reka izgradnjom derivacionih mini hidroelektrana kojima se reke stavljaju u cevi zarad privatnog interesa, nasuprot javnog interesa očuvanja prirode i zdravlja ljudi.

Iako mnoga istraživanja potvrđuju da boravak u prirodi delotvorno utiče na smanjenje krvnog pritiska zbog čega mnogi doktori širom sveta prepisuju odlazak u prirodu kao svojevrstan lek, kada bi posetilac sa ovih prostora otišao po doktorskom receptu da vidi neku prirodu lepotu, velika verovatnoća je da bi se postigao kontra-efekat kada bi pacijent video da od te prirode nije ostalo ništa, odnosno da pored svake mini hidrocentrale treba da stoji i vozilo hitne pomoći.

Čudesni mostovi, Bugarska
Samo dva sata provedena u prirodi nedeljno snižavaju krvni pritisak, ali ako vidite da tamo gde je nekada bila reka stoji cev rizikujete da vas strefi fras

Autor australijskog istraživanja, profesor Ralf Bakli, povodom ušteda koje bi ostvario zdravstveni sistem, ali pre svega od koga bi korist imao svaki pojedinac izjavio je da ovi iznosi možda zvuče mnogo „ali zamislite da vam je dat izbor između trenutne smrti i još jedne godine života, provedene u savršenom zdravlju. Koliko biste platili? Gledajući na taj način, uopšte ne izgleda tako velika suma“.

Što se tiče Indeksa ličnog blagostanja (PWI), on postoji i na srpskom jeziku, a pitanja su jednostavna, te ukoliko čitaoci Daljine.rs žele da se upute u samoprocenu sopstvenog zadovoljstva, upitnik mogu pogledati na ovom linku, s tim što ne znamo šta posle mogu da rade s njim.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare