Vesti

Nacionalni park Josemiti osvanuo prekriven roze snegom

Nacionalni park Josemiti uvek oduševljava svoje posetioce ali je njih ove nedelje obradovalo nešto posebno – nimanje ni više nego ružičasti sneg.

Fotografiju veličanstvene vremenske (ne)prilike na Fejsbuku su podelili rendžeri koji su u svom postu objasnili da ova pojava ne samo da je potpuno bezbedna, već je i prilično redovna u ovom parku, kao i na mnogim drugim planinama poput Sijera Nevade.

Prema njihovim rečima, uprkos tome što je avgust, na visinama iznad 9.500 stopa ima snega i leda koji se održavaju i tokom letnjih meseci. Taj sneg mestimično može biti roze, ili crven (kada nagazite na njega ili napravite grudvu) što nije ništa neobično budući da ova boja snega potiče od alge koja se razvija na niskim temperaturama. U pitanju je Chlamydomonas nivalis koja se aktivira kada temperatura padne ispod nule, a pojavu roze snega izaziva hiljadama godina unazad, što objašnjava činjenicu da je o njoj pisao i Aristotel. Ova alga je inače zelene boje, ali sadrži i specijalan crveni pigment koji se naziva carotenoid i služi kao zaštitna barijera, čuvajući hlorofil u algi. Kako je on neophodan za preživljavanje alge, ona ovaj pigment koristi kao prirodnu zaštitu od prevelike toplote i razarajućeg UV zračenja.

Melting snow in high country at 9,500 feet

Gepostet von Yosemite National Park am Sonntag, 4. August 2019

Opisani fenomen ima i svoj naziv: lubeničasti sneg. Iako je u pitanju vrlo simpatičan naziv koji otvara apetit, stručnjaci upozoravaju da ovaj sneg ne treba jesti. (Utoliko pre što je još jedan od rasprostranjenih naziva – krvavi sneg.)

– Verovatno nije štetan za ljudski organizam, ali ga mi svako ne preporučujemo, rekao je Skot Gidman, portparol Josemitskog parka.

Ova pojava nije ograničena samo na kalifornijski nacionalni park Josemiti – prošle godine je primećena i u nacionalnom parku Glečer, a možete se očekivati svuda gde u letnjim vremenskim uslovima ima snega.

Watermelon snow

Gepostet von Yosemite National Park am Sonntag, 4. August 2019

Kako park Josemiti privlači brojne penjače i planinare iz celog sveta, rendžeri skreću pažnju da se uslovi na stazama mogu menjati iz sata u sat. Pošto sneg brzo prelazi u led ili blato (bljuzgavicu) preporuka za planinare je da pažljivo procenjuju situaciju i vrate se nazad ako procene da bi ona mogla biti problematična.

Naslovna fotografija: By Kory J. Collier / Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare