Vesti

Bezbednosne mere na plaži Navagio na Zakintosu

Zakintos, Navajo

Sedam meseci nakon velikog odrona na plaži Navagio na grčkom ostrvu Zakintos, spreman je plan za bezbednost posetilaca, najavili su grčki geolozi.

Profesor i predsednik Odseka za geologiju Univerziteta u Atini Efthimios Lekas rekao je za novinsku agenciju „Praktoreio“ da je spreman plan upravljanja kretanjem posetilaca na plaži Navagio, kojim će rizično područje biti razgraničeno na tri zone.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Pristup plaži Navagio koja je mnogima prva asocijacija na ostrvo Zakintos, budući da se na mnogim fotografijama ovog ostrva nalazi upravo ona, funkcionisaće po restriktivnom režimu: prilazak prvoj zoni će biti slobodan pod određenim uslovima, u drugu turisti neće moći da ulaze nakon padavina i zemljotresa, pri čemu će ona ujedno biti pod nadzorom, dok će treća zona biti zatvorena za sve posetioce.

Navađo, Zakintos
Navaijo je poznata po olupini nasukanog broda

Na plaži Navagio koja je poznata po nasukanom brodu, a Navagio na grčkom znači brodolom i koji je tamošnja glavna turistička atrakcija, biće postavljeni posebni znaci upozorenja koje će turiste obaveštavati o tome u kojoj zoni se nalaze, a pored njih će postojati i obezbeđenje koje će se starati da pravila budu striktno primenjivana.

PROČITAJ:  Zakintos nije samo ostrvo zabave, naprotiv - mnogo je bolje

U septembru prošle godine, sa stenovitog zida visokog 200 metara, odlomio se jedan deo i pao u more. Tom prilikom povređeno je nekoliko ljudi, a tri brodića ukotvljena u blizini obale su prevrnuta.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Plaža je odmah evakuisana, a brodovima sa turistima je bilo zabranjeno da prilaze plaži do daljnjeg. Kako bi plaža bila otvorena za njih u narednoj sezoni, grčka vlada osmislila je plan zahvaljujući kom nikome neće biti uskraćene lepote plaže na severozapadu Zakintosa.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare