Krajnje neobičan spor koji je nastao između niskobudžetne avio-kompanije RyanAir i vlade Balearskih ostrva u vezi tradicionalnog peciva zvanog ensaimada, je razrešen. Putnici koji lete iz arhipelaga sada će moći da unesu do dve poslastice sa sobom u avion.
Problem je nastao krajem maja, kada su dva putnika RyanAir-a pokušala da se ukrcaju na let noseći dve kutije u kojima se nalazilo tradicionalno pecivo sa Majorke. Problem nije nastao oko hrane koja se može uneti u avion, već zbog gabarita iste, jer je avio-kompanija ocenila da su dve kutije tradicionalnog dezerta putnički ručni prtljag.
Posada je ovim putnicima pri ukrcavanju odbila ulazak u avion osim ako ne plate 45 evra za svaku od ensaimada, smatrajući da su to dodatni komadi prtljaga.
Putnici su odlučili da ostave pecivo za sobom, a prema španskom dnevniku El Pais kolače je pojelo osoblje za čišćenje na aerodromu.
Ensaimada je tradicionalno pecivo Majorke, napravljeno u obliku spirale od brašna, što bi se ovde reklo savijača, sa jajima, šećerom, vodom i svinjskom mašću. Naziv im potiče od reči saim, što na katalonskom jeziku znači mast.
Nakon incidenta, vlada Balearskih ostrva sazvala je hitan sastanak sa kompanijom RyanAir i lokalnim udruženjem proizvođača peciva. Cilj sastanka, prema rečima ministra turizma Iaga Negueruela, bio je da se „odbrane lokalni proizvodi i izbegne bilo kakva diskriminacija“, navodi se u komentarima koje je preneo The Guardian.
Ishod sastanka je da će Ryanair dozvoliti svakom putniku da nosi do dve ensaimade u avion, bez dodatnih troškova.
Ova odluka je olakšanje za udruženja pekara na ostrvima, s obzirom na to da se svake godine napravi više od 40.000 ensaimada – od kojih mnoge putnici nose kao poklon na letovima sa Baleara.
Ryanair je među aviokompanijama koje obavljaju najviše letova iz Palma de Majorke, glavnog grada Balearskog ostrva Majorke, sa 84 rute ka drugim evropskim zemljama.
U izjavi nakon sastanka, ministar Negueruela je ohrabrio ljude da nastave da kupuju ensaimade iz ostrvskih pekara kako bi podržali zanatlije koji ih prave.
Izvor: The Olive Press, naslovna fotografija: Ensamiada, tradicionalni kolač sa Majorke, foto: Chixoy / Wikimedia, CC3.0