Vesti

Turisti u Srbiji ostavili 1,3 milijarde evra

Beograd

Rekordan broj inostranih gostiju koji su prošle godine posetili Srbiju postavio je novi izazov za turističke radnike koji žele da ponove uspeh i u 2019. godini, što neće biti nimalo lako: broj turista u Srbiji je 2018. dostigao 3,4 miliona; oni su ostvarili 9,5 miliona noćenja, a devizni priliv nastao zahvaljujući njihovoj poseti premašio je 1,3 milijarde evra.

Ove brojke znače da je broj turista u odnosu na 2017. godinu povećan za oko 12 odsto, pri čemu je broj stranih turista bio veći za oko 15 odsto, a to je povećalo i broj noćenja za oko 14 odsto i doprinelo rastu deviznog priliva za 13 odsto.

Prvi put se dogodilo to da je broj stranih i domaćih turista izjednačen, a ceni se da je tome znatno doprinela akcija deljenja vaučera koja je pomogla da se trend pada domaćeg turizma koji je započeo još 2007. godine zaustavi.

Najviše stranih gostiju, njih oko 1,7 miliona prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona. Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najposećenije destinacije sa čak 55 odsto noćenja i deviznog priliva.

Kopaonik je jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji

“Tu su i dve nove destinacije, Niš i Sokobanja, koje su se istakle tokom 2018. godine. Sokobanja je prvi put prestigla Novi Sad po broju noćenja i ušla u top pet destinacija sa rastom broja noćenja od preko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U maju će u Sokobanji biti otvoren veliki zabavni kompleks sa letnjom pozornicom i veštačkim jezerima, koji će poboljšati turističku ponudu tog mesta – rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i najavio i da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi, uz već postojeće, sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

To su, kako je on istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare.

Samo u razvoj donjeg Podunavlja kao nove turističke destinacije trebalo bi da bude uloženo 13 miliona evra iz IAP fondova Evropske unije, dok će se na nalazištu Feliks Romulijana graditi veliki centar za posetioce sa smeštajnim kapacitetima. Na Paliću se, u saradnji sa Gradom i Pokrajinom, gradi veliki akva, spa i velnes centar, a vrednost investicije je oko devet miliona evra.

PROČITAJ:  Felix Romuliana: Gamzigrad kod Zaječara i carska palata tužne sudbine

“Mnogo očekujemo i od Divčibara, gde proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić ulaže pet miliona evra za izgradnju hotela i velikog sportsko-rekreacionog centra sa fudbalskim i košarkaškim terenima”, najavio je on.

Divčibare ima veliki turistički potencijal

Vaučere želi 1.000 ugostitelja

Svi zainteresovani građani Srbije mogu da se prijave za turističke vaučere u iznosu od po 5.000 dinara. U budžetu su planirana sredstva za 100.000 vaučera. Do sada se prijavilo 148 ugostitelja, a očekuje se da ih bude oko 1.000 koji su spremni da prihvate turiste sa vaučerima.

Bugari grade skijalište na Staroj planini?

Sa istočne – bugarske strane Stare planine, biće izgrađen zimski turistički centar “Midžor”. Ovo najavljuju bugarski centralni mediji, uz konstataciju da ima zainteresovanih investitora koji su spremni da ulože svoj novac. Ovoj nameri usprotivile su se pojedine ekološke organizacije i Asocijacija parkova prirode Bugarske, međutim, najviše sudske vlasti u zemlji suseda presudile su u korist izgradnje zimskog centra, sa obrazloženjem da neće biti ugrožena staništa flore i faune. Na ovaj način, potencijalni investitori na istočnoj strani planine, dobili su zeleno svetlo pa se očekuje da će ova ideja biti i realizovana. Na zapadnoj – našoj strani planine, znatno pogodnijoj, za sada je izgrađen samo zimski centar “Jabučko ravnište”, međutim, on je poprilično nedostupan jer još uvek nema puta sa pirotske strane, odnosno sa Koridora 10 ka ovom centru. Među najmnogobrojnijim posetiocima Jabučkog ravništa su upravo imućniji Bugari.

Izgradnja najavljenog skijališta sa bugarske strane tumači se kao predstojeća “borba za turiste”, odnosno zaradu od njih.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare