Vesti

Krivi Toranj u Pizi se polako ispravlja

Krivi toranj u Pizi polako počinje da dovodi u pitanje sopstveni naziv budući da je u poslednjih 17 godina njegov nagib smanjen za četiri centimetra.

Uspravljanje Tornja u iznosu od inča i po usledilo je nakon radova izvođenih u periodu između 1993. i 2001. godine koji su bili neophodni kako bi se održao u koliko-toliko uspravnom položaju.

To znači da građevina u Toskani koja svakog dana privlači na hiljade turista ponovo ima nagib kao na početku 19. veka.

PROČITAJ:  Firenca zabranjuje nove AirBnB smeštaje

Međutim, prema rečima profesora Salvatorea Setisa koji je na čelu grupe zadužene za nadgledanje spomenika, to neće trajati zauvek.

Toranj u Pizi
Uspravljanje Tornja u iznosu od inča i po usledilo je nakon radova izvođenih u periodu između 1993. i 2001. godine

– U pitanju je značajno poboljšanje na osnovu kog imamo razloga da verujemo da će kula opstati narednih 200 godina, rekao je Setis za CNN.

Kada su radovi zbog kojih je Toranj bio zatvoren za posetioce skoro jednu deceniju počeli, građevina je bila pod nagibom od 13 stopa. Tehnički, u pitanju je bio izuzetno kompleksan posao, ali je koncept tog projekta vrlo jednostavan. Kako je objasnio Setis, Toranj je gravitirao ka jugu, pa je deo zemlje (peska i gline) na severnoj strani uklonjen, stvarajući rupe koje je Toranj zatvorio svojom težinom.

Najveći simbol Pize počeo je da tone skoro odmah pošto je izgrađen. Konstrukcija Tornja počela je 1173. godine, ali je zbog peskovitog zemljišta vrlo brzo počeo da se krivi.

PROČITAJ:  Naplata ulaza u Veneciju je počela

Poslednja merenja pokazuju da je spomenik u dobrom stanju i da postoje preduslovi da budemo oprezno optimistični. Toranj se konstantno nadgleda, a stručna komisija vrši procenu podataka dobijenih na taj način na svaka tri meseca.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare