Vesti

Novi sistem naplate putarine na auto-putevima u Srbiji (nisu vinjete)

kola, autoput, vožnja

Na auto-putevima u Srbiji počeo je da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine, što znači da će vozači bez zaustavljanja moći da dođu od Beograda do Preševa i tu plate putarinu. Isto važi i za vožnju od Beograda do Dimitrovgrada.

Ovakav sistem naplate putarine moguć je jer naplatne stanice Niš i Doljevac, koje su počele sa radom još 1984. godine, prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Kako bi se mogao sprovesti ovakav sistem naplate putarine, otvorene su naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina i puštene su u rad 1. decembra ove godine, dok će petlja „Niš istok“ biti zatvorena za saobraćaj do 31. decembra.

Cene putarina na deonicama auto-puteva u Srbiji

Cena putarina ostaje nepromenjena. Dakle, za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznosi 1.290 dinara o čemu smo nedavno pisali, dok će kamioni plaćati 7.720 dinara. Za deonicu Beograd – Preševo za putnička vozila putarina iznosi 1.460 dinara, a za kamione 8.750 dinara.

Putarina na deonici Beograd – Niš jug ka Preševu iznosi 880 dinara za putnička vozila i 5.280 dinara za kamione, dok je putarina na deonici Beograd – Niš sever ka Dimitrovgradu 10 dinara jeftinija i iznosi 870 za automobile, odnosno 40 dinara jeftinija za kamione i iznosi 5.240 dinara.

Ukoliko putujete deonicom Niš sever ka Dimitrovgradu putničkim vozilom platićete 410 dinara i 2.470 dinara ukoliko vozite kamion.

Deonica Preševo – Dimitrovgrad košta 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

Kada 1. januara 2020. godine naplatna stanica Niš istok bude puštena u rad od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad putarina za automobile iznosiće 380 dinara.

PROČITAJ:  Poljska: Ukida se putarina za putnička vozila

Ovakav zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup auto-putu. Međutim, građani Niša je neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

U zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje građani Niša mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

Smanjene gužve na naplatnim rampama

Iz Puteva Srbije navode da će ovakav izmenjeni način naplate putarine smanjiti gužve na naplatnim stanicama i očekuju da će vozači još više koristiti uređaj za elektronsku naplatu putarine.

Iz ovog javnog preduzeća navode da već ima oko 380.000 korisnika elektronske naplate putarine, ali da se nadaju broju od pola miliona korisnika. Ističu i Srbija da može u regionu i Evropi da se pohvali da smo jedna od retkih zemalja u kojoj se masovno koristi elektronska naplata putarine, moguće uz previd da mnoge države Evrope i regiona imaju uveden sistem vinjeta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare