Vesti

Ograda protiv migranata na reci Marici kao grčka turistička atrakcija

Ograda granica

Ograda na reci Marici (grč. Evros), koja je podignuta u cilju onemogućavanja migranata da ilegalno uđu u Grčku sa njene severoistočne granice sa Turskom, postala je atrakcija za turiste. Veliko interesovanje Grka i stranaca da posete ovu neobičnu „znamenitost“ je sve veća i oni od turističkih agencija traže da ih vode tamo.

Turistički agenti u Atini, kao i turističke agencije koje organizuju ekskurzije na Maricu u severoistočnoj Grčkoj, navodno su obavestile svoje partnere u regionu Evros da postoji sve veće interesovanje Grka i stranaca koji nameravaju da dođu u ovu oblast u grupama kako bi obišli ogradu na području grada Fera (grč. Ferres).

PROČITAJ:  Akropolj ograničava broj posetilaca

„Oni smatraju ogradu na Marici kao… atrakciju koju bi želeli da vide lično“, izvestio je u ekskluzivnom izveštaju lokalni portal evros-news.gr.

Profesionalci u oblasti turizma ne nalaze problem u instrumentaciji antiimigracione politike i poseti turista ogradi dužine 27 km duž grčko-turske granice. Ova oblast je potencijalno zanimljiva i građanima Srbije jer se na reci Marici desila čuvena Marička bitka.

„Impresionirani smo činjenicom da se u našim stručnim razgovorima ili komunikaciji sa turističkim vodičima i turističkim agencijama iz Atine i Soluna, čak i sa onim vrhunskim, postavlja pitanje posete i vođenja turista do ograde na reci Marici. Ima nekih pitanja, uglavnom dozvola za pristup i mogućnosti prisustva na području koje je na grčko-turskoj granici, ali treba naći rešenje i dati priliku da se mesto učini podobnim za posete. Zašto da ne?“, rekao je za evros-news.gr predstavnik jedne od najvećih turističkih agencija u Atini.

Izbeglice na grčko-turskoj granici
Izbeglice na grčko-turskoj granici 2020. godine, foto: Charismaniac / Wikimedia CC4.0

U izveštaju se takođe ističe da je ovo specifično pitanje postavljeno na nedavno održanom sastanku u opštini Aleksandropolis, koji je sazvan na inicijativu gradonačelnika Janisa Zamboukisa.

Učesnici skupa i turističke agencije su iskazali interesovanje da dovede posetioce na obilazak određenog ograđenog prostora sa vodičem.

Gradonačelnik Zamboukis je obavestio predstavnika 12. aleksandopuliške divizije koji je učestvovao na sastanku o sve većem interesovanju za posete ovoj „znamenitosti“, s obzirom da je davanje dozvola za boravak u graničnom području u nadležnosti grčke vojske.

PROČITAJ:  Navagio plaža na Zakintosu ovog leta zatvorena za turiste

Tom prilikom je od predstavnika vojske traženo da se ovo pitanje prebaci na centralni nivo, odnosno da ne bude samo vojno već i političko pitanje, sve u cilju nalaženja rešenja da se na nekom delu ograde, na području Poroša ili negde drugde, omoguće posete turista.

Možda će poseta ovoj, u najmanju ruku, neobičnoj turističkoj atrakciji, nekome biti na listi bizarnih mesta koja su posetili.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gruja

Ništa me više ne čudi mada razumem ljude koji sa ogradama nisu imali dodira. Kod nas je dovoljno preći granicu sa Mađarskom…

kapetan

pavle brate , ne filozofiraj mnogo