Vesti

Otkud Njujork u Ukrajini?

Njujork - New York

Mali ukrajinski grad od svega 10.000 stanovnika nema svoj Central park i prepoznatljive žute taksije, ali bi uskoro mogao mogao imati novo ime – Njujork.

PROČITAJ:  Međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna ako idete u ove države

Gradić Novorodski, koji se nalazi u blizini Donjecka, podneo je zahtev parlamentu za promenu svog imena. No, Njujork za njega zapravo i ne bi bilo novo ime.

Novorodski je naime osnovala skupina Nemaca 1846. godine i nazvala ga Njujork. Decenijama se ovaj grad tako zvao da bi posle Drugog svetskog rata, i progona Nemaca sa tih prostora, tokom Hladnog rata njegovo ime promenjeno, kako mnogi pretpostavljaju, da bi zvučalo manje zapadnjački.

Novorodski je potom postao uspešan industrijski grad u kojem su se pravili automobili, građevinski materijali i papir, i koji je konstantno privlačio nove stanovnike. Međutim, sa raspadom Sovjetskog Saveza raspala se i njegova industrija. Danas, tri decenije kasnije, grad ima jednu fabriku koja radi, i svakim danom sve manje stanovnika.

Oni koji su ostali da žive u njemu nadaju se da bi im promena imena mogla poboljšati životni standard, odnosno da bi ukrajinski Njujork, kao i američki, mogao postati mamac za turiste. Sledeći tu zamisao već su izdvojili i doterali određene lokalne atrakcije, mada, istini za volju, turizam bi sigurno mnogo više podstaklo smirivanje sukoba, budući da se Novorodski nalazi na samo nekoliko kilometara od linije fronta.

PROČITAJ:  Černobilj: Nova post-kovid turistička atrakcija?

Izvor: Euronews, bif.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.