Vesti

Pećina u Tajlandu u kojoj su bili zarobljeni dečaci postaje turistička atrakcija

Tajland pećina

Osim oduševljenja celog sveta koje je usledilo nakon herojskog spasavanja 12 dečaka fudbalera i njihovog trenera iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, epilog ove filmske priče jesu i razmatranja tajlandske vlade da ovo mesto pretvori u turističku destinaciju – mada će ono to svakako postati.

Na konferenciji za novinare koja je tim povodom održana, saopšteni su planovi da se pored pećine izgradi muzej u kom bi detaljno bilo prikazano kako je operacija spasavanja tekla, zbog čega se očekuje da će mesto tragedije koja je zamalo izbegnuta prerasti u glavnu atrakciju u Tajlandu.

Zbog ogromnog potencijala pećine Tam Luang Nang Non da postane poznata ne samo u Tajlandu već i širom planete, biće preduzete i sve bezbednosne mere u vidu znakova i rasvete, kako bi turisti bili svesni svih rizika.

Sada kada su potraga i samo spasavanje završeni Direkcija za nacionalne parkove, svet divljine i konzervaciju biljaka, prvo će se pozabaviti reparacijom štete koja je nanetea Tam Luang pećini tokom operacije, kao i obnavljanjem cele oblasti oko nje, koja će potom biti pretvorena u nacionalni park. Do tada, pećina će biti u potpunosti zatvorena za javnost.

Rescue equipment in Tham Luang entrance chamber (cropped).jpg
By NBT – https://www.youtube.com/watch?v=f7696l7oshs, CC BY 3.0, Link

Inače, ideja o turističkoj popularizaciji pećine pomenuta je pre pogibije jednog od ronioca iz spasilačke ekipe Samana Gunana, posle koje su se čula mišljenja da bi tako nešto bilo neprikladno, međutim, posle uspešnog povratka fudbalskog tima i njihovog trenera, nastavilo se sa njenom razradom.

Iako će nekima ovakvi ciljevi nadležnih u Tajlandu mnogima delovati iznenađujuće, istina je da se njihova ekonomija u velikoj meri oslanja na turizam koji čini skoro 18 odsto BDP-a, što je duplo više od proseka u ostatku sveta.

PROČITAJ:  Severna Koreja želi ruske turiste

Oni koji vode računa o turističkoj ponudi Tajlanda nisu jedini koje je ova priča intrigirala u smislu poslovnih planova: dve produkcijske kuće već su objavile nameru da ovu nesvakidašnju priču prenesu na filmsko platno, pa je Pjur Fliks Entrtejment, fokusiran na ekranizaciju istinitih priča već intervjuisao neke od spasioca, dok se Ajvanho Pikčrsu obratila sama tajlandska vlada.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare