Vesti

Srbima od 2021. godine ponovo potrebne „vize“ za EU

ETIAS Vize za EU

Građani Srbije će od 1. januara 2021. godine morati da apliciraju za vizu ako žele da uđu u prostor evropskih zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma. Iako ovo navodno nije viza, već „taksa“, slobodno je možemo zvati vizom s obzirom na to da joj je funkcija ista. Bez ove „takse“ se neće moći ući u prosperitetni deo EU i koštaće 7 evra. Ako je za utehu, relativno će se lako dobijati, navodno, uz elektronsku prijavu na internetu. Odluka se odnosi na sve države koje nisu u EU, a ne samo na Srbiju.

Iako državljanima Srbije, a većinom ni državljanima tzv. Zapadnog Balkana vize za ulazak u prostor Šengena ne treba, ovo je zgodan eufemizam za strožiji nadzor granica. Radi se o sistemu ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), dakle o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja koji će obuhvatiti državljane svih zemalja izvan EU kojima nije potrebna viza za Šengenski prostor. Ova odluka je usaglašena na nivou ambasadora zemalja EU, te preostaje da je usvoji Evropski parlament i Savet ministara Unije.

Putnik koji namerava da krene u šengenski prostor moraće prvo da podnese zahtev u elektronskoj formi. Odgovor da li je poželjan u Tvrđavi Evropi dobiće u roku od 96 sati, a svaka dodatna provera podataka je moguća. Ova viza, koja se zvanično zove taksa, važiće tri godine ili do isticanja pasoša. Kako je istaknuto, cilj ponovnog uvođenja viza je da se zna ko dolazi u EU pre nego što stigne na granicu, to jest da se zaustavi onaj koji može biti pretnja građanima. Viza, odnosno taksa, odnosno dozvola će moći biti odbijena od ETIAS-a, naravno – pod izgovorom bezbednosti. Avioprevoznici, autobuski prevoznici, brodarske kompanije i drugi subjekti koji će prevoziti putnike, moraće pre ukrcavanja putnika proveravati da li je ovaj dobrodošao kod njih, odnosno poseduje li vizu. Naravno, provera podataka nesrećnog putnika obavljaće se u bazama podataka EU i Interpola, a na graničnom prelazu pogranična policija će imati svejedno diskreciono pravo da odbije nečiji boravak.

PROČITAJ:  Kako do vize za digitalne nomade na Kipru

Ponovno uvođenje viza, ali pod drugim imenom, jasan je signal državljanima našeg okruženja, a i državljanima Srbije da nisu dobrodošli u prostor Šengenskog sporazuma, kao i da ne treba skoro ili ikada da očekuju pristup zajednici slobodnog protoka ljudi i dobara – čak iako su u statusu države kandidata.

U diplomatiji se uvođenje viza smatra skoro pa neprijateljskim činom i zbog toga se zove taksa. Međutim, vodićemo se starom engleskom krilaticom da ako nešto „hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka, onda je to patka“. Dakle, radi se o vizama.

 

Izvor: Društvo putnika Srbije

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare