Vesti

Petina turističkih agencija u regionu je propalo

Mapa sveta

Oko 20% turističkih agencija na teritoriji Zapadnog Balkana više ne radi zbog posledica pandemije. Od onih koje još rade, 41% je izjavilo da sa postojećim resursima mogu da izdrže još samo tri meseca.

Skoro polovina turističkih agencija i tour operatera u regionu Zapadnog Balkana počela je da smanjuje troškove i otpušta radnike. To su pokazali preliminarni rezultati istraživanja Veća za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC). Ova organizacija sprovodi projekat razvoja i promocije turizma u regionu, uz podršku Evropske unije.

Prema dobijenim podacima, oko 20% turističkih agencija je prestalo sa radom, dok 41% ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri meseca. Do sada je otkazano jedno od pet rezervisanih putovanja u zemlje ovog regiona koja su planirana za 2020. godinu.

Pad turizma odraziće se na celu ekonomiju

U RCC ocenjuju ovakvu situaciju izuzetno teškom pre svega za one koji rade u turizmu. Posledice će se, međutim, odraziti i na ukupnu ekonomiju, budući da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2%, dok je 11,4% svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

S obzirom na ubrzano urušavanje turističkog sektora, 72% agencija i operatera u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa Kovid 19, navodi se u izveštaju.

Svetska turistička organizacija procenjuje da bi međunarodni dolasci širom sveta mogli opasti i do 30% u 2020. godini, što znači da bi turistički sektor mogao da izgubi oko sedam godina svog rasta, piše Biznis i finansije.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.