Vesti

Poseta Španiji u padu, ali ne i zarada od turizma

Palma de Majorka

Nakon brojnih statistika koje ukazuju na povećane turističke posete koje su notirale brojne destinacije širom sveta, kako one koje su oduvek mamile turiste, tako i one koje se mogu smatrati novootkrivenim odredištima svetskih putnika, malo ko očekuje podatak da je Španiju ove godine posetilo manje ljudi nego lani. Međutim, to je upravo ono što se dogodilo. Ipak, Španci nemaju mnogo razloga za brigu.

Španska ministarka industrije, trgovine i turizma Rej Maroto iznela je podatke procene prema kojoj je ove godine, do sada, Španiju posetilo 81,2 miliona turista, što predstavlja par posete od 0,8 odsto. U poslednjem kvartalu 2018. godine očekuje se još 15,3 miliona turista, što je takođe 2,2 odsto manje njih od broja onih koji su Španiju posetili u istom periodu prošle godine.

Ova statistika je, bez obzira na to, ipak pozitivna, s obzirom na to da su inostrani gosti u Španiji ove godine potrošili 2,8 odsto više novca nego u 2017. godini. U narednom periodu, od oktobra do decembra očekuje se još veći porast od 3,4 odsto, što govori o tome da je došlo do povećanja „kvaliteta turista“, kako je navela Maroto.

Poseta Španiji
Poplave na Majorci nisu ugrozile njen turizam – a kako i bi, pogledajte samo ovo

Balearska ostrva i Katalonija su takođe zabeležile slabiji pad turističke posete ove godine, što Maroto, u slučaju Katalonije pripisuje političkoj nestabilnosti.

Kada je reč o Balearskim ostrvima, situacija je nešto drugačija, pa Ministarstvo turizma sarađuje sa njihovom vladom na iznalaženju turističkog modela koji bi akcenat stavio na kvalitet umesto kvantiteta, budući da Balearska ostrva imaju, kako je Maroto kazala „ograničen prostor“.

Komentarišući poplave na Majorci, Maroto je rekla da one nisu uticale na konačan broj turističkih poseta iz ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare