Vesti

Postojnska jama: Preduzeće otpušta 30 odsto zaposlenih

Postojnska jama, foto: Boštjan Burger / Wikimedia

Preduzeće Postojnska jama otpustiće 59 od 174 zaposlenih u narednih 30 dana, kada budu napravljene sve potrebne analize. Otpuštanja su iz poslovnih razloga, odnosno zbog smanjenog broja posetilaca.

Sindikati i uprava Postojnske jame već su održali dva sastanka povodom najavljenih otkaza u preduzeću, a predsednik uprave Marjan Batagelj objasnio je juče polovini zaposlenih razloge otkaza, a ostalima jutros, izvestila je za Radio Slovenija Sabrina Mulec, a prenosi SeeBiz.

PROČITAJ:  Lazareva pećina: Kakve veze ima knez Lazar sa Bizonom?

Koliko će ljudi ostati bez posla, znaće se tek nakon što se izvrši bodovanje, jer bi želeli što pre nakon završetka krize održati zdravu srž društva i uspostaviti posao kakav je bio pre korone.

„Najteže je zasigurno meni koji sam gradio ovaj tim 10 godina i ko god nas napusti nenadoknadiv je“, rekao je Bagatelj.

Poslednjih meseci broj posetilaca pećine i drugih znamenitosti kojima upravlja preduzeće opao je za više od 80 odsto, a budućnost je neizvesna. Prošle godine bilo je gotovo 900.000 posetilaca, a ove godine 140.000.

PROČITAJ:  Otkrivena grandiozna nova pećina na Staroj Planini

Batagelj svima koji će ostati bez posla obećava 10 posto veću otpremninu od zakonski propisane i prednost u zapošljavanju nakon završetka krize.

„Svima ćemo ponuditi priliku da rade u zimskoj sezoni u Cerknom ili u vili Planinka“, najavio je Batagelj.

Postojnska jama je jedna od najvećih geoloških atrakcija Slovenije i predstavlja 20.570 metara dug sistem pećina u blizini Postojne, što je čini najvećom pećinom u Sloveniji.

U taj sistem spadaju još Otoška, Magdalenina, Džrna i Pivka pećina. Ovaj sistem pećina je nastao pod uticajem delimične ponornice, reke Pivke, koja je svojim tokom poslednjih 2 miliona godina, obrazovala njegov sadašnji izgled i formu.

PROČITAJ:  Pećine u Srbiji: Turizam koji ne sme da postane prekomeran

Najveća dubina Postojnske jame iznosi 115 metara.

Naslovna fotografija: Boštjan Burger / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare