Vesti

Kuda se iz Srbije može putovati bez PCR testa i kakva su pravila za okolne države

Građanima Srbije od zemalja u okruženju dozvoljeno je putovanje bez testa na korona virus samo u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i od 1. septembra u Bugarsku. Međutim, za države Evropske unije rampa je spuštena i biće ko zna koliko dugo.

Ukoliko državljanin Srbije planira da putuje u Evropsku uniju, ali i države članice u našem okruženju, Grčku, Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju, Sloveniju, Austriju, Italiju i druge države, moraju da imaju opravdani razlog za putovanje.

PROČITAJ:  Građani Srbije mogu da uđu u Bugarsku uz negativan PCR test

Tako, državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU, moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima: putovanje zbog lečenja, studiranja i slično.

Situacija je donekle drugačija ukoliko srpski državljanin ima regulisan boravak u nekoj od država Evropske unije. Tada će im biti dozvoljen ulazak u neku državu, ali potrebno je da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Ukoliko, pak, nemaju negativan PCR test, srpskom državljaninu sa regulisanim boravkom u nekoj od država Evropske unije biće izrečena mera izolacije u trajanju od 10 dana i obavezan da u roku od 48 sati obavi testiranje o sopstvenom trošku.

PROČITAJ:  Navagio plaža na Zakintosu ipak dostupna ovog leta

Još malo zbrke oko putovanja u doba korone

Ukoliko građanin Srbije želi da putuje u neku od država, neka se dobro uputi pre polaska na put kakvi su uslovi ulaska i kakve eventualne mere mu mogu biti propisane. Problem nastaje i što mnoge države imaju posebna pravila za građane Srbije, tako da nema saobraznosti u merama i uslovima.

Bosna i Hercegovina prima putnike iz Srbije bez ikakvih ograničenja. Dakle, kao i pre virusa korone. Naravno, ukoliko idete kolima u Bosnu i Hercegovinu od 19. oktobra neće vam biti potreban zeleni karton.

Građanima Srbije nije potreban negativan PCR test ukoliko žele da putuju u Severnu Makedoniju. Međutim, iako se u Severnu Makedoniju može ući bez testiranja i samo sa ličnom kaertom, ukoliko se putuje automobilom još uvek je potreban zeleni karton.

Isto je i za Bugarsku. U ovu prijateljsku zemlju građani Srbije mogu ući bez ikakvih problema, kao i u dobra stara vremena, što znači da nije potreban negativan PCR test, a to važi i ukoliko srpski državljanin dolazi iz neke od država članica EU ili iz zone Šengenskog sporazuma.

Isto tako, može se produžiti i u Tursku u kojoj trenutno letuje dosta naših državljana, a ova država ne traži PCR test, a može se kupiti i dodatno putno zdravstveno osiguranje koje važi za Tursku, a osigurava slučaj zaraze Covid-19.

PROČITAJ:  Zeleni karton vam je potreban ako putujete u ove države

U Sloveniju građani Srbije mogu ući bez ikakvog testiranja, a odluka je od 28. septembra.

Ulazak u Mađarsku malo teže

Za putovanja u Mađarsku državljanima Srbije je od 1. septembra zatvorena granica. Doduše, ulazak za privatne potrebe je moguć, ali uz dobijanje saglasnosti mađarske policije, koji se podnosi putem sajta police.hu.

Iako se negde navodi da se u Mađarsku iz Srbije može ući do 30 kilometara i ne duže od nekoliko sati, najbolje je da se proveri putem telefona +36 62/562-400, lokal 7793.

PROČITAJ:  Grčka počinje sa poreskim kontrolama svih koji iznajmljuju smeštaj preko platformi

Ulazak u Crnu Goru moguć uz test, a ima ih tri

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata, o čemu su Daljine.rs nedavno pisale.

Korona pasoš
Nova normalnost: PCR test i karantin

Osim jednog od pomenuta tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

PROČITAJ:  Ruski turisti sve manje posećuju Evropu

Hrvatska uz regulisani boravak ili negativni PCR test

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju ili karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

PROČITAJ:  Akropolj ograničava broj posetilaca

Kada će se moći u Grčku?

Građani Srbije ne mogu da uđu u Grčku i ta odluka važi do 15. septembra. Nakon toga, Grčka treba da donese novu odluku, ali s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u Grčkoj, velika verovatnoća je da se neće moći putovati u Grčku ni nakon 15. septembra.

PROČITAJ:  Aerodrom Istanbul najprometniji u Evropi

Podsećamo, Grčka i Srbija su potpisale sporazum o jačanju turizma, koji je Grčka strana nedavno ratifikovala.

U međuvremenu državljani Srbije mogu putovati na Kipar uz negativan PCR test.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Olja

Sporazumom o jacanju turistickih veza Grcke i Srbije mogu slobodno da obrisu EU d.pe!!! Tacka i bsj baj Grcka od sad pa nadalje! Toliko ima destinacija da nam nece biti tesko da nadjemo zamenu!

Zoltan

U Mađarsku državljani Srbije mogu da uđu bez ikakvih problema i posebnih dozvola u pojasu od 30 km od granice i mogu se zadržati najduže do 24 časa. Ovo pišem iz ličnog iskustva, prešao sam u Mađarsku i 13. i 14. septembra, boravio sam u Segedinu i u Morahalomu, s tim da sam se vraćao u Srbiju istog dana.

Jelena

Poštovani Zoltane, da li to važi samo za stanovnike koji žive blizu granice ili važi i za nas iz Beograda? Srdačan pozdrav. Jelena

Briksi

Vazi za sve.