Vesti

Pravila ponašanja na grčkim plažama ovog leta

Plaža, putovanja

Grčke plaže su jedne od najčistijih i najlepših na svetu. Međutim, zbog virusa korone grčke vlasti su primorane da prvo uvedu, a potom i da revidiraju skup pravila ponašanja na grčkim plažama, s obzirom na otvaranje ove zemlje za turiste.

Neki će likovati, dok će drugi biti tužni kada čuju da na grčkim plažama neće još uvek biti dozvoljeno održavanje žurki ili bilo kakvih događaja, ali i puštanja bilo kakve muzike.

PROČITAJ:  Čije su grčke plaže? Problem sa slobodnim pristupom moru

Plažni barovi na plažama u celoj Grčkoj će od sada smeti da poslužuju hranu i piće, ali uz pravila socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja.

Grčka se nalazi među četiri članice EU u kojima čak 95 odsto plaža ima izuzetan kvalitet vode. Međutim, postoje posebne smernice za grčke plaže ovog leta zbog virusa Covid-19, kako bi bile čiste i od njega:

  • Samo dve osobe mogu sedeti pod jednim suncobranom, osim porodica sa malom decom
  • Ležaljke za plažu treba postavljati najmanje 1,5 metara dalje od susednog suncobrana
  • Suncobrani se postavljaju na svaka 4 metra
  • Zabranjeni su timski sportovi koji uključuju bliski kontakt
  • Barovi na plaži i kafići ili mobilne jedinice koje nude hranu i piće mogu poslužiti predmete u paketu (i ponuditi usluge „za poneti“)
  • Popunjenost stolica i stolova su dozvoljeni u kafiću ili baru, ukoliko su posetioci su udaljeni najmanje 1,5 metara jedan od drugog
  • U barovima i kafićima na plaži nije dozvoljeno puštati muziku ili održavati zabave i slične događaje
  • Kapacitet plaže je najviše 40 ljudi na 1.000 kvadratnih metara

Naravno, svim zaposlenima se savetuje da nose zaštitne maske.

Kako se navodi, svi koji imaju neki posao na plaži, da li su to kafići, restorani ili bilo šta drugo, ako se ne budu pridržavali ovih pravila platiće novčanu kazne do 25.000 evra, ali će biti i zatvoreni za rad na 20 dana.

Grčka, Santorini
Ako nema žurki uvek se može dobro provesti u crkvi

Inače, u svom godišnjem izveštaju o kvalitetu vode za kupanje Evropska agencija za životnu sredinu ocenila je da je 97 odsto vode plivačkih zona u Grčkoj kao nezagađeno.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Podsećamo, u Grčku će se moći ući već od 15. juna kopnenim putem, odnosno kolima ili autobusom, a neće biti potrebno testiranje, niti karantin.

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare